Борис Джонсон / REUTERS

Офіцер Національної кримінальної агенції (NCA), яка у Великій Британії відіграє ту ж роль, що і ФБР в США, був дуже розчарований і розлючений, розмірковуючи про політичні потрясіння в його країні. «Я вже чую припущення, що розібратися з російськими брудними грошима – це вже не пріоритет. І, вірогідно, увага до них буде ще меншою», - сказав він, допиваючи другий кухоль пива.

«Якийсь час я думав, що ми нарешті викинемо геть олігархів Росії. Але тепер перед ними знову можуть розстелити червоний килим», - говорив офіцер NCA старшому науковому співробітнику Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Марку Галеотті.

Читайте такожThe Times: Росія дала Заходу інструменти, якими він знищує себе зсередини

Відео дня

Британський експерт пише в статті для Foreign Policy, що Велика Британія зайняла жорстку позицію щодо Росії, особливо після спроби вбивства російського шпигуна на британській території, який перебіг на бік MI6. Лондон видворив 23 дипломатів російського посольства. Він встановив жорсткіший контроль за росіянами, які прилітають на приватних літаках і почав ретельніше обшукувати їхні речі. Тим часом NCA і розвідка почали розслідувати те, як російські брудні гроші потрапляють у королівство. Будучи прем’єр-міністром, Тереза Мей чітко послала сигнал росіянам, які хочуть користуватися свободою і стилем життя Лондона, але при цьому працюють на Кремль проти Британії.

«Таким людям, а також їхнім грошам, не місце в нашій країні», - сказала вона.

Але на тлі обрання Бориса Джонсона прем’єр-міністром цього тижня і наближення потенційного жорсткого виходу королівства з Євросоюзу британські зусилля, націлені розібратися з російськими політично-діловими фігурами, можуть зробити величезний крок назад. Навряд чи Джонсон буде м’якшим до Володимира Путіна. Хоч британська преса нещодавно виявила тісні зв’язки нового прем’єра з російським бізнесменом Олександром Темерко (який, щоправда, критикував Москву за агресію проти України).

Читайте такожThe Guardian: Британія дозволяла Росії безкарно відмивати гроші, але час це зупинити

Побоювання ґрунтуються більше на тому, що жорсткий Brexit буде мати дуже негативний вплив на британську економіку. Прогнози Банку Англії говорять навіть про те, що ВВП країни може обвалитися на 8%. Багато хто боїться, що уряд буде відчайдушно шукати ліквідності й іноземних інвестицій. Британія після Brexit через це може стати ще більш відкритою для брудних грошей і клептократів, ніж вона була після фінансової кризи 2008 року.

Насправді важко сказати, що мінливий Джонсон думає про Путіна чи й взагалі про будь-кого. Новий прем’єр-міністр Британії публічно висміював і критикував російського президента. Однак, були й повідомлення, які в Міністерстві закордонних справ королівства ніколи рішуче не заперечували, що під час роботи Джонсона на чолі відомства з його портфоліо виключили нагляд за розвідкою MI6 через російські зв’язки. Він точно не шанувальник і не друг Путіна. Тривогу викликає те, що Джонсон вже зробив деякі передвиборчі обіцянки, через які Велика Британія втратить десятки мільярдів фунтів стерлінгів. Тому він заявив, що стане «найбільш лояльним до бізнесу прем’єр-міністром» за всі часи. Це означає, що вірогідно він буде закривати очі на потік російських грошей в Лондон.

Читайте такожВеликобританія припиняє видачу «золотих віз»

Будучи мером британської столиці, він головував над бумом на ринку нерухомості, рушієм якого були часто сумнівні зовнішні інвестиції. І відповіддю Джонсона на проблему брудних грошей було не зупинити їх, а просто оподаткувати. Тож не дивно, що британські правоохоронці дуже стривожені. Офіцер NCA, з яким говорив Галеотті, не очікує, що будуть якісь рішення, які дозволять росіянам і їхнім брудним грошам залишитися в Британії. На його думку, новий уряд може лише зробити вирішення цієї проблеми непріоритетною і відібрати потрібне фінансування. А це позбавить правоохоронців ресурсів для боротьби з російськими олігархами.

Неназваний британський екс-розвідник розповів, що його колеги, з якими він підтримує колеги, налаштовані дуже негативно.

«Якщо російські олігархи залишаться тут зі своїми таємними зв’язками з Кремлем, це потрібно розглядати як ризик для національної безпеки, а не економічну можливість», - сказав він.