Нетаньяху приїхав в Україну, тому що зрозумів, що не всі його російськомовні виборці з Росії / Фото УНІАН

За приблизно два тижні до виборів у квітні прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху полетів у Вашингтон. Там президент Дональд Трамп оголосив, що США визнають Єрусалим ізраїльською столицею, а Голанські висоти – ізраїльською територією. Через тиждень Нетаньяху вже був у Москві. Там президент Володимир Путін передав йому рештки солдата Захарія Баумеля, який 37 років зник безвісти у Лівані.

Ці вчасні поїздки стали заповітом державницького статусу прем’єр-міністра. Цей статус Нетаньяху було важко підтримувати у квітні, так само як і зараз перед виборами, які пройдуть наступного місяця, — пише ізраїльська газета Haaretz.

Читайте такожПрем'єр Ізраїлю розповів Зеленському, коли його країна ратифікує вільну торгівлю з Україною

Відео дня

Як нагадування, з початку минулого місяця на штаб-квартирі партії «Лікуд» у Тель-Авіві висять великі банери, на яких Нетаньяху тисне руку Трампу і Путіну. Але цього разу ізраїльського прем’єра не чекають ці лідери. Замість цього він вирушив в Україну, а через два тижні відвідає Індію, де зустрінеться з прем’єр-міністром Нарендрою Моді. Він теж є на тому банері «Лікуду».

Індія, звісно, — це потенційно велика світова держава з другим за чисельністю населенням на планеті. Але все ж Україна й Індія – це не США і Росія. Команда Нетаньяху з усіх сил намагається організувати другу зустріч з Трампом і Путіним. Але цього разу у Вашингтоні й Москві відкритості менше. Трамп досі підтримує Нетаньяху. Але він розчарований, що ізраїльський прем’єр не зміг закріпити перемогу ще у квітні. Тому американський президент скоротив свою допомогу.

Путін теж не хоче давати нічого додатково в цій кампанії, в якій ізраїльська російськомовна спільнота стала ключем на полі битви між Нетаньяху і його суперником – вихідцем з Молдови Авігадором Ліберманом. Команда прем’єр-міністра Ізраїлю сподівалася відкрити у Єрусалимі пам’ятник блокади Ленінграду, щоб на його відкриття можна було запросити Путіна. Але зробити це в потрібний час не вдасться. Російський президент може відвідати церемонію наступного року. Але Нетаньяху в той час може вже й не бути прем’єром.

Читайте такожЗеленський та Нетаньягу домовилися вирішити проблему з відмовою українцям у в'їзді до Ізраїлю

Тож йому доводиться скористатися тим, що один індійський дипломат назвав «фото-можливістю» під час зустрічі з Моді в Нью-Делі й новообраним президентом України Володимиром Зеленським. За відсутності зустрічі з Путіним, візит в Київ як альтернатива інтригує. Особливо якщо пригадати останнє десятиліття, впродовж якого Нетаньяху недооцінював сильні відносини Ізраїлю з Україною через страх роздратувати Путіна. Ніщо і ніколи не заважало голові ізраїльського уряду здійснити короткий двогодинний політ в Київ. Але в той час, як Захід відверто засудив Росію за вторгнення на Схід України й анексію Криму, Ізраїль промовчав. Три місяці тому, коли Зеленський офіційно став президентом, близькосхідна країна не відправила на церемонію інавгурації жодного міністра, обмежившись лише представництвом посла.

Тепер Нетаньяху вирушив у Київ з однієї причини. Його радники раптом усвідомили, що не всі російськомовні ізраїльтяни походять з Росії. Й далеко не всім їм подобається Путін. У запеклій битві проти Лібермана за виборців підійде все. Одне з головних занепокоєнь цієї категорії виборців — це їхні пенсії, які вони заробили за час життя у своїх країнах походження. Й для багатьох з них ця країна – Україна. Нетаньяху сподівається, що Зеленський зробить хоч якусь заяву про проблему пенсій. Але навіть якби така заява і прозвучала, вона мала б сумнівну цінність. Оскільки новообраний парламент і уряд України ще не почали роботу.

Читайте такожForeign Policy: Росія спотворила реальність в Україні й може зробити це в США

Видання називає поїздку в Україну «дипломатичним мінним полем». Тому що український президент спробує запросити Нетаньяху до вшанування пам’яті жертв Голодомору, який влаштували лідери СРСР. А це ще одне потенційне джерело напруги у відносинах з Москвою. Ізраїль й Україна зараз під керівництвом перехідних урядів. Зважаючи на чутливість відносин і можливих наслідків для зв’язку з Росією, це найгірший час для такого візиту. Адже досягти можна значно менше, ніж здобути шкоди. Але передвиборче мислення відсуває все інше на другий план. Недосвідчений Зеленський не проти зіграти в цю гру. В нього не так багато іноземних відвідувачів.