Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що в разі ворожої кібератаки проти однієї країни-учасниці відповідь дадуть всі 29 союзників. Він переконаний, що великий цифровий напад підпадає під зобов’язання про спільну оборону, описане в статті 5 статуту альянсу.

Про це пише BBC, нагадуючи, що востаннє до цієї статті зверталися США у 2001 році після терактів 11 вересня.

«Ми визначили кіберпростір як царину, в якій НАТО буде діяти й захищати себе так само ефективно, як і в повітрі, на суходолі чи в морі», - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Читайте такожForbes: Росія і Китай можуть влаштовувати кібератаки на військові супутники США

Як приклад великої кібератаки він назвав випадок у 2017 році, коли вірус Wannacry вивів з ладу систему охорони здоров’я у Великій Британії, а також спричинив хаос по всьому світу. Однак, тоді це не стало підставою для застосування статті 5.  Видання пише, що ідея про спільну оборону лежить в основі НАТО. Однак, перенесення цього принципу на кіберпростір піднімає кілька проблем.

В часи Холодної війни запуск ракет чи наближення колони танків не лишали сумнівів щодо початку атаки.

Читайте такожForeign Policy: Після війни в Україні кібершпигунів у світі побільшає

Але у кіберпросторі все не так просто. Коли інфраструктура Естонії постраждала через кібератаку у 2007 році, вона звинуватила в цьому Росію. Але хто саме це зробив: російська держава чи так звані «патріотичні хакери», які діяли з російської території? Інша проблема в тому, що не зрозуміло, наскільки інтенсивною повинна бути хакерська операція, щоб її вважали атакою.