Джуліані зухвало вдібрав у Держдепартаменту контроль над відносинами з Україною / The Fortune

Спроба президента Дональда Трампа натиснути на лідера України відбулася після багатьох місяців битви всередині американської адміністрації. В ході неї відбувалося зіткнення між чиновниками з питань національної безпеки США й могутніми лоялістами включно з особистим адвокатом президента Рудольфом Джуліані. Обидва табори хотіли контролювати відносини Вашингтона з Києвом.

Про це Washington Post розповіли нинішні й колишні чиновники США. Низка подій, яка почалася на початку цього року, включає несподіване звільнення американського посла в Україні, обхід головних членів Національної ради безпеки і замороження сотень мільйонів доларів допомоги, якими керує Пентагон і Держдепартамент. Ключові чиновники з усіх цих відомств США намагалися зрозуміти поведінку Джуліані, про яку писали ЗМІ.

Кілька чиновників розповіли виданню про напружені зустрічі команди з національної безпеки в Білому домі, на яких обговорювали тему України. Це відбувалося перед горезвісним дзвінком Трампа в Київ 25 липня, який змусив деяких учасників боятися, що американський президент і його оточення готові використати відносини США з новим лідером України заради своїх політичних інтересів.

Відео дня

Читайте такожУ США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа (відео)

На тлі загострення цього страху деякі чиновники почали закулісну роботу, щоб завадити телефонним розмовам чи зустрічі Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським. Вони боялися, що американський лідер використає ці розмови для того, щоб натиснути на Київ, вимагаючи інформацію про потенційного суперника на виборах в 2020 році Джо Байдена і його сина Гантера.

«Велика кількість людей намагалися зірвати цю зустріч з тієї причини, що вона б не була присвячена відносинам США з Україною», - сказав виданню колишній американський чиновник.

У Білому домі заперечували це, наголошуючи, що на зустрічах Ради національної безпеки США не піднімалися такі занепокоєння. А Трамп був зосереджений на тому, щоб підштовхнути Україну до викорінення корупції. Прес-секретар Білого дому не відповів на запити журналістів про коментар щодо ситуації. Однак, цього тижня Трамп сам визнав, що зробив те, чого деякі його радники боялися. Він використав дзвінки Зеленському для того, щоб підняти питання Байдена. А хвиля страху у Вашингтоні призвела до того, що таємний викривач запустив низку подій, які тепер включають розгляд імпічменту президента США в Палаті представників. Повідомлення викривача зосереджена на телефонній розмові Трампа з Зеленським. Чиновники, поінформовані зі змістом повідомлення, кажуть, що в ньому також йдеться про інші події, пов’язані з президентом США. Зокрема, йдеться і про спроби Джуліані «всунути» себе у американсько-українські відносини.

Читайте такожДерждеп США відмовився публікувати зміст розмови Трампа і Зеленського

Найближчі радники Трампа включно з головою адміністрації у Білому домі Міком Малвейні, якому президент наказав заморозити військову допомогу Україні, все частіше стають тими, кого намагаються звинуватити в спалаху скандалу. Малвейні й справді закликав скоротити допомогу іншим країнам в цілому. Але, як кажуть джерела видання, він ніколи не брав участі в зустрічах з Джуліані й Трампом. Втім, є одна людина в адміністрації, яка напряму пов’язана з майже кожним етапом плутанини навколо України. І це Рудольф Джуліані.

«Руді – це він все заварив. Це кошмарне шоу, в якому ми опинилися, почалося через те, що він всунув себе у процес», - сказав виданню американський чиновник.

Колишній мер Нью-Йорка, схоже, вважав Зеленського, який став президентом України в квітні, потенційним союзником на двох політичних фронтах. Перший з них – це відплата тим, кого Джуліані вважав винним у викритті корупційної української діяльності колишнього голови виборчого штабу Трампа Пола Манафорта. Другий – це пошуки політичної зброї проти Байдена.

Чиновники розповіли Washington Post, що після оголошення висновків спеціального прокурора Роберта Мюллера про розслідування втручання Росії у вибори 2016 року, Джуліані швидко звернув увагу на Україну. Він почав добиватися зміни персоналу в американському посольстві у Києві й паралельно шукати можливості зустрітися з оточенням Зеленського. У адвоката Трампа були також свої емісари в Україні, які зустрічалися з чиновниками, організовували зустрічі для нього й присилали інформацію, яку він міг поширювати в США. Посол Марі Йованович стала головною ціллю Джуліані.

Читайте такожЗМІ США про імпічмент Трампа: Нарешті почалось, але Україна притихла

Йованович, будучи ветераном дипломатичного корпусу Держдепартаменту, прибула в Україну в якості посла наприкінці роботи адміністрації Барака Обами. Її робота почалася більш ніж через два роки після того, як протести на Майдані повалили проросійський уряд в Києві. Служби національної безпеки США поважали її за зусилля підштовхнути Україну до боротьби з корупцією. Але Джуліані накинувся на неї зі звинуваченнями у тому, що вона зіграла роль у викритті українських справ Манафорта, яке нібито таємно організував мільярдер Джордж Сорос.

«Вона повинна бути під слідством як учасниця змови», - говорив Джуліані в нещодавньому інтерв’ю для Washington Post, наголошуючи, що екс-посол США в Україні «тепер працює на Сороса».

Насправді Йованович досі працює в Держдепартаменті й обіймає посаду наукового співробітника Джорджтаунського університету.

Джуліані також заявив, що весь Держдепартамент – це проблема. А неназваний чиновник США розповів виданню, що адвокат регулярно звітував Трампу про свою роботу в Україні.

«Держдепартамент – це бюрократія, яку потрібно змінити», - сказав Джуліані в інтерв’ю Washington Post.

Читайте такожWashington Post: Скандал навколо України може стати найгіршим для Трампа

В березні син президента Дональд Трамп-молодший приєднався до кампанії проти посла в Києві, закликавши усунути її, тому що вона була призначена Обамою. Тож після трирічної роботи Йованович довелося повернутися у Вашингтон. Це роздратувало багатьох впливових чиновників у Держдепартаменті й Білому домі. Через лічені дні після її відкликання Джуліані вирішив взяти на себе всю дипломатичну роботу, оголосивши про намір вирушити в Україну, щоб підштовхнути країну до початку розслідування, яке «буде дуже корисним для мого клієнта й уряду». Зрештою, він скасував свій візит в Київ. Але згодом Джуліані зустрівся з кількома соратниками Зеленського в Мадриді, піднімаючи питання про те, щоб Україна допомогла розібратися з Байденом.

19 травня в інтерв’ю Fox News Трамп повторював безпідставні звинувачення на адресу колишнього віце-президента США, що він нібито змусив Київ закрити справу проти компанії, в якій працював його син. Звинувачення не були нічим підтверджені. Гантер Байден дійсно працював у компанії Burisma в Україні впродовж п’яти років. І це було сумнівне кар’єрне рішення, зважаючи на впливову роботу його батька. Однак, в Україні його ніколи не звинувачували у жодних порушеннях.  А тиск Джо Байдена на Київ з вимогою звільнити екс-генпрокурора був пов’язаний якраз з відсутністю прогресу в розслідуванні корупційних справ, за що українську сторону критикував весь Захід.

Разом з тим, 25 липня Трамп зателефонував Зеленському й попросив відновити розслідування, а також розширити його, щоб перевірити, чи Байден не скоїв порушень. У Вашингтоні чиновники за межами оточення Трампа, яких роздратувало відкликання Йованович, ставали все більш стривожені поведінкою Джуліані.

Читайте такожFox News: Адвокат Трампа вважає, що син Байдена вивіз з України «мільйони доларів»

Радник з національної безпеки Джон Болтон був розлючений такою передачею третій стороні дипломатичних відносин з країною, яка обороняється від агресії Росії. Але на той час його відносини з Трампом вже були напруженими. Тож ані Болтон, ані його помічники не змогли отримати відповіді про цілі Джуліані чи його повноваження. В інтерв’ю Washington Post Джуліані сказав, що одну з його телефонних розмов з українськими чиновниками організував спеціальний представник США в Україні Курт Волкер, який працює на Держдепартамент. Адвокат американського президента запевнив, що після розмови розповів про всі деталі дипломатичному відомству.

«У нас була така ж видимість, як і у всіх інших. Ми дивилися Джуліані по телевізору», - сказав колишній чиновник виданню.

У київському посольстві США персонал теж був позбавлений інформації. Хоча українська сторона постійно запитувала, чи можна вважати Джуліані уповноваженим представником.

«Посольство не знало, що робити з таким зловживанням», - сказав сенатор Кріс Мерфі, який цього місяця побував в Україні.

В інтерв’ю Fox News Джуліані сказав, що Держдепартамент нібито сам попросив його втрутитися у справи України. Він також додав, що почав свою роботу в цьому напрямку в кінці 2018 року після візиту слідчого, ім’я якого він не назвав. Влітку у Ради національної безпеки США посилилося відчуття існування паралельної, таємної роботи. Пентагон і Держдепартамент почали реагувати на плітки про те, що сотні мільйонів доларів військової допомоги, а також розвідувальна допомога для України загадковим чином були заморожені.

Читайте такожNew York Times: Адвокат Трампа був лобістом олігарха з України

«Не було жодних наказів, жодних формальних розпоряджень з Білого дому чи будь-якого іншого відомства. В Раді національної безпеки почали чухати потилиці: як таке можливо?» - розповів виданню американський чиновник на умовах анонімності.

Члени Ради національної безпеки США включно з Тімом Моррісом, який замінив Фіону Гілл на посаді старшого директора з питань Європи і Росії, почали організовувати зустрічі, щоб розібратися, як ці таємні сили впливають на політику щодо України. Але навіть після цього чітких відповідей не було. Чиновникам сказали, що гроші були заблоковані Відділом з питань управління і бюджету без будь-яких додаткових пояснень.

«Це було дивно», - сказав співрозмовник видання.

Колишній чиновник, поінформований про деталі зустрічей, сказав Washington Post, що у їх учасників почали накопичуватися тривожні питання про те, що змусило Білий дім заморозити допомогу й відкласти зустріч Трампа із Зеленським, яку обіцяли українській стороні. Хоч на обговореннях у Раді національної безпеки США про це й не говорили, члени відомства почали підозрювати, що Трамп «заморозив допомогу до тих пір, поки Україна не дасть йому щось на Байдена чи Манафорта».

В липні деякі чиновники у Вашингтоні почали сумніватися в мудрості рішення Трампа зателефонувати Зеленському. Адже були рішення утриматися від цього до завершення парламентських виборів в Україні. Однак, пам’ятаючи про вплив Джуліані, дехто почав боятися, що навіть якщо Трампу й провели інструктаж перед дзвінком в Київ, президент навряд чи утримався від спокуси натиснути на Зеленського, щоб той дав йому бруд на Байдена.