Ілюстрація REUTERS

Принаймні кілька речей відомі: 8 серпня на військово-морському об’єкті в Білому морі біля села Ньонокса стався вибух. Кілька людей, солдатів і ядерних спеціалістів померли при загадкових обставинах. Інші пацієнти були опромінені радіацією.

Але багато інших аспектів історії досі лишаються загадкою: чи була це ракета з ядерним двигуном «Буревісник», яка вибухнула під час невдалих випробувань? А може вибухнула безпілотна торпеда «Посейдон», оснащена кількома ядерними боєголовками?. Якщо нова російська зброя причетна до інциденту, то чи був вибух запланований? Чи може все сталося під час ліквідації наслідків попередніх випробувань?  Як пише Der Spiegel, чиновники США якраз намагаються з’ясувати це.

Але відповідь федерального уряду Німеччини на запит депутата від партії «Зелені» Сильвії Коттінг-Уль доводить: російська аварія у всякому разі сталася через ланцюгову ядерну реакцію. Якщо так, тоді це спростовує твердження російських чиновників про те, що вибухнув відносно безпечний радіоізотопний елемент живлення.

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Кремль жертвує населенням, щоб приховати ядерну катастрофу

Видання пише, що німецькі оцінки головним чином опираються на дані метеорологічної служби РФ «Росгідромет». Вони вказують на те, що в регіоні, де сталася аварія, були виявлені продукти розпаду деяких нестійких інертних газів. Вони, у свою чергу, теж продукти ядерного розпаду. Згідно з оцінками, проведеними в Німеччині, найвірогідніше, в Росії сталася аварія в критичних умовах.

«Такі події можна собі уявити як вибух дуже маленької ядерної бомби. Надто велика кількість ядерного матеріалу, який розпадається, перебуває в вузькому просторі. Через це відбувається неконтрольована ланцюгова реакція», - йдеться в статті.

Аварія такого типу, наприклад, в 1999 році сталася на об’єкті «Токаймура» в Японії. Тоді працівники завантажили в резервуар надто велику кількість урану, що викликало небажану ланцюгову реакцію. В результаті аварії загинули двоє людей. За міжнародною шкалою ядерних подій (INES), японському інциденту присвоїли четверний рівень з семи.

В уряді Німеччини допускають, що причиною вибуху в Росії також могли стати події, пов’язані з реактором, який працював під час чи незадовго до нього. Але жодних цивільних АЕС в районі інциденту офіційно немає. Експерти кажуть, що під час російського інциденту стався викид енергії, яку реактор потужністю 50 МВт може згенерувати за одну хвилину.

Читайте такожЛікар з Архангельська про жертв ядерного вибуху: дозиметрист втік, коли побачив цифри

Депутат від партії «Зелених» Коттінг-Уль очолює комітет з питань довкілля в Бундестагу. Вона наголошує, що аварія на ядерному об’єкті «Маяк» в жовтні 2017 року й таємничий вибух в Білому морі стали найгіршими ядерними інцидентами з часів «Фукусіми». Але Росія замість того, щоб розслідувати всі обставини й почати ліквідацію наслідків, намагається все приховати.

«Через більш ніж 30 років після Чорнобиля Кремль, схоже, не зробив висновки», - наголосила німецький депутат.