Ілюстрація REUTERS

Загострення, яке виникло у відносинах США й Ірану після того, як американський безпілотник вбив іранського генерала Кассема Сулеймані, могло допомогти спільному ворогу обох країн. Експерти говорять про те, що створений конфліктом хаос могли використати терористи "Ісламської держави", щоб повернутися в Ірак.

Про це пише Business Insider. Вашингтон і Тегеран не підтримують дипломатичний зв'язок з 1980-х років. Але попри це, вони змогли віднайти маловірогідне порозуміння у ставленні до ІДІЛ. Міжнародна коаліція на чолі зі США тренувала курдські загони на місцях й проводила удари з повітря по позиціях терористів на території Іраку й Сирії. Іран також брав активну участь у боротьбі з "Ісламською державою". В Сирії він підтримував режим Башара Асада в громадянській війні. Також Тегеран був серед перших, хто надав допомогу Багдаду у битвах проти терористичної групи, відправивши в Ірак свої загони.

Читайте такожCNN: ІДІЛ вчила дітей у школі тригонометрії для снайперів і математики на АК-47

Відео дня

Іранська участь у війні проти ІДІЛ головним чином ґрунтується на бажанні завоювати більший вплив на Близькому Сході. Також вона пов'язана з давньою ідеологічною сутичкою між двома течіями ісламу: сунітами й шиїтами. "Ісламська держава" практикує екстремальну версію сунітського ісламу під назвою салафізм. Тому організація не вважає шиїтську течію справжнім ісламом. Але саме ця течія домінує в Ірані й широко поширена в Іраку.

Видання пише, що релігійне протистояння пов'язане з багатьма кризами на Близькому Сході. Не в останню чергу ця ситуація пов'язана з тим, що Іран почав вести політику підтримки шиїтських бойових загонів й урядів через широку мережу своїх "маріонеток". Це внесло напругу у його відносини з сунітськими країнами, такими як Саудівська Аравія. Витік документів в листопаді викрив, що іранський генерал Кассем Сулеймані розвинув широку мережу іранського впливу в Іраку.

Поділ між сунітами й шиїтами посилився в останнє десятиліття, коли "Ісламська держава" стала впливовою на іракській й сирійський території. Сулеймані в цей час став дуже впливовим, адже він давав поради курдам й шиїтським силам у боротьбі проти терористичної організації. В 2014 році він допомагав іракському місту Амірлі відбити атаку ІДІЛ.

Читайте такожForeign Policy: Багдаді мертвий, але його «Ісламська держава» на підйомі

Хоч прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді оголосив перемогу над "Ісламською державою" в грудні 2017 року, останні повідомлення вказують на те, що у організації досі є 14-18 тисяч бійців на іракській й сирійській території. Серед них три тисячі іноземців. ІДІЛ давала знати про продовження своєї ідеологічної боротьби в періоди нестабільності в містах, які вона колись контролювала. Коли президент США Дональд Трамп вивів американські війська з Сирії в жовтні, терористи скористалися хаосом й влаштувала атаку на іракське нафтове родовище, посиливши тим самим занепокоєння щодо їхнього зміцнення.

Експерти застерігають, що конфлікт між США й Іраном ще більше посилить нестабільність в Іраку, який поступово відновлюється після шкоди, завдану появою ІДІЛ на його території. Науковий співробітник Lowy Institute в Сіднеї Лідія Халіл сказала Business Insider, що насправді американо-іранський конфлікт, який розгортається на іракській території" - це "фактор ускладнення".

Читайте такожAtlantic Council: Ще не пізно уникнути війни між США й Іраном

"Ірак якийсь час лишався театром для американо-іранського протистояння, впливу й проекції влади. Він залишиться полем битви між США й Іраном після останніх подій, що ускладнить стабілізацію країни й управління нею", - сказала експерт.

У свою чергу, дослідник Lowy Institute Роджер Шанахан вказує на важливу роль, яку відігравав генерал Кассем Сулеймані у війні проти "Ісламської держави" на території Іраку. Його смерть буде відчутною в регіоні. Послідовники ІДІЛ в межах іракських кордонів тепер можуть вирішити, що в них з'явилася можливість завдати удар.

"Вони хочуть вижити й виокремити регіони впливу в межах Іраку, якщо це можливо", - сказав Шанахан.

На його думку, смерть Сулеймані навряд чи додасть впевненості послідовникам "Ісламської держави" в Західній Африці й Афганістані, де в організації є активні осередки. Але в Іраку, де основи для появи ІДІЛ були закладені в 2004 році, терористична група отримала шанс на відродження.

"Ірак - це їхній центр. Будь-які скорочення в діях коаліції чи іракської армії дасть їм більшу свободу дій", - пояснив експерт.