Фото УНІАН

Перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова тільки навчилася жити з сотнями демонстрантів, які б’ють в металеві прути й барабани під вікнами її офісу. І от демонстранти почалися збиратися кожного ранку біля її будинку.

Незадовго до Різдва духовий ансамбль прийшов до неї додому, виконуючи похоронну музику поруч з катафалком й людьми в похмурих балахонах. Учасники протесту називали себе частиною народної ініціативи у боротьбі з корупцією чиновниці. Але Рожкова каже, що все якраз навпаки. На її думку, їх прислав мільярдер, якого звинувачують у заволодінні 5 мільярдами доларів державних коштів і який зараз веде запеклу битву з НБУ, - пише New York Times.

Читайте такожОсобняки та мільйони в банках: журналісти розповіли про розкішне життя заступниці голови НБУ Рожкової

Відео дня

«Якщо є така реакція, це означає, що битва триває», - сказала Рожкова, маючи на увазі спротив проти антикорупційних зусиль України.

Президент Володимир Зеленський обійняв свою посаду минулої весни завдяки обіцянкам очистити країну від тіньової мережі грошей й впливу. Тепер, коли йому доводиться мати справу з тиском вимог виконати свої обіцянки, він зрозумів, що поставити корумпованих чиновників й олігархів на колінка важче, ніж жартувати про них у телевізійному шоу «Слуга народу». Попередні президенти України теж на шляху до влади обіцяли приборкати корупцію. Але зазвичай ці проголошені наміри служили зусиллям приховати власну корупцію. Чи зможе Зеленський продемонструвати, що він відрізняється від минулих українських лідерів? Це буде лакмусовим папірцем для його президенства, а також для життєздатності України на шляху до зближення із Заходом.

Й без того складне завдання ще більше ускладнює те, що Зеленського втягнули в скандал навколо тиску адміністрації Дональда Трампа на Україну й справу про імпічмент, яка з’явилася в результаті. В минулому Україна користувалася твердою підтримкою США в обох битвах: як з корупцією, так і з Росією. Тепер українці кажуть, що сигнал з Вашингтону стає все більше заплутаним. Частково за це відповідальний особистий адвокат американського президента Рудольф Джуліані, а також його українські союзники, які вважають табір налаштованих на боротьбу з корупцією реформаторів у Києві своїми ворогами.

Читайте такожBloomberg: Адвокат Трампа виявився мером містечка в Україні

«Джуліані прилітає й замість того, щоб боротися з корупцією, він підтримує й зустрічається з усіма корупціонерами. В результаті дуже важко сказати, що це за сигнал, який ми чуємо від Америки», - сказала виданню Валерія Гонтарева, яка очолювала НБУ.

Разом з тим, антикорупційні активісти кажуть, що бачать ознаки прогресу. Новий Генеральний прокурор, якого призначив Зеленський, модернізує своє отруєне хабарництвом відомство, звільняючи сотні прокурорів. Низка законів, ухвалених більшістю в парламенті, покликані перезавантажити систему юстиції й криміналізувати незаконне збагачення державних чиновників. Президент також підписав законодавчу ініціативу, яка встановлює процедуру його власного імпічменту.

Але коли справа доходить до виконання всіх цих рішень, то випробування для Зеленського тільки починаються. Українська мафія, приміром, намагається підкупити й залякати членів правлячого блоку Зеленського в парламенті, щоб підірвати законодавчі ініціативи, націлені проти організованої злочинності. Про це розповів виданню голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

«Вони зустрічають депутатів біля їхніх будинків і кажуть: «Ми знаємо, де живуть твої батьки»», - розповів він.

Читайте такожWashington Post: Україна не така корумпована, як каже Трамп

Лише минулого тижня прем’єр-міністр Олексій Гончарук написав заяву про відставку після того, як з’явилися скандальні записи. На них він нібито говорить, що український президент має «поверхові» знання про економіку. Гончарук заявив, що за витік відповідальні сили, які опираються боротьбі з корупцією. Зеленський відмовився відправляти прем’єра у відставку.

New York Times пише, що президенту України потрібно продемонструвати західним кредиторам, що він серйозно налаштований переслідувати шахрайство великих масштабів. Тільки так він зможе отримати мільярди доларів позики від МВФ, які країні дуже потрібні. В процесі імпічменту, який триває у Вашингтоні, й демократи, й республіканці часто критикують Україну як корумповану країну. Це посилює тривоги, що Києву тепер доведеться боротися за підтримку обох партій на тлі продовження війни з Росією.

«В Америці політики – це продовження електорату. А електорат вже вирішив, що Україна – корумпована країна», - сказав колишній радник з національної безпеки Зеленського Олександр Данилюк, який подав у відставку у вересні.

«На практиці, я очікую, що підтримка США буде мінімальною впродовж цього року», - додав він.

Читайте такожAmerican Interest: США ігнорують Україну, яка повністю заслужила підтримку

В «Центру протидії корупції» вказують на те, що СБУ досі вимагає серйозних змін, які б зупинили втручання могутньої служби безпеки «в усі сфери соціального життя й бізнес». Замість функціонування в стилі західних спецслужб, СБУ використовує свої широкі повноваження для збору хабарів й закріпленні свого широкого впливу по всій Україні.

«Зараз корумповані еліти з різних відомств намагаються зрозуміти, як працювати в нових політичних реаліях в Україні. Вони шукають, кого підкупити, з ким вести переговори», - сказала виданню виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк.

Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб переконаний, що Україна після розпаду СРСР була особливо уразлива перед корупцією, навіть у порівнянні з іншими посткомуністичними країнами Європи. Затиснута між ворогуючими європейськими силами впродовж багатьох століть, у країни немає тривалої спадщини власних інститутів, яким довіряли.

«Система, яку ми намагаємося змінити зараз, створювалася й видозмінювалася впродовж 25 років. Це піднімає питання, скільки часу нам знадобиться, щоб змінити її», - сказав Сологуб.