Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляє, що, якби турецькі військові повідомили Росії свої координати під сирійським Ідлібом, атаки на них можна було б уникнути.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на спільній з міністром закордонних і європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном прес-конференції в Москві.

«Проблема не в тому, що у когось є план, який суперечить початковій домовленості щодо ідлібської зони деескалації. Проблема в тому, як домовленості виконуються на практиці. І як на практиці виконується той самий деконфліктинг», - сказав Лавров.

Відео дня

«Є домовленості між нашими військовими. Якби ці домовленості виконувалися повною мірою, включаючи передачу точних координат перебування турецьких військовослужбовців, таких трагедій можна було б уникнути», - підкреслив він.

Очільник МЗС Росії висловив співчуття у зв'язку із загибеллю турецьких військових і заявив, що російська сторона робить все можливе для їх безпеки в зоні деескалації Ідлібу.

За його словами, цю ситуацію по телефону обговорили президенти Росії і Туреччини.

«Буквально півтори години тому повідомили, що російські й турецькі переговорники, які вчора і позавчора працювали в Анкарі, домовилися продовжити свою роботу сьогодні. Так що я не думаю, що йдеться про якісь непереборні проблеми «астанинського формату». І переконаний, якщо військові, дипломати і представники служб безпеки наших країн зможуть сконцентруватися на базових домовленостях щодо зони деескалації в Ідлібі, ці домовленості можуть бути переведені у мову практичних дій», - додав він.

Читайте такожТурецька авіація всю ніч бомбардувала позиції сил Асада в Ідлібі (фото, відео)

Як наголосив Лавров, він не вважає, що події, які відбуваються в сирійському Ідлібі, підпадають під якусь статтю статуту НАТО і вимагають втручання Альянсу на боці Туреччини.

«Є там і стаття п'ята, яка присвячена ситуації, коли на одного з членів НАТО здійснено напад, як там написано, «в Європі або Північній Америці». Тоді набирає чинності механізм консультацій, відповідних дій. Я не думаю, що те, що зараз відбувається в Сирії, підпадає під одну з ситуацій, передбачених у цих розділах Вашингтонського договору, який закріпив виключно оборонний характер Північноатлантичного альянсу і передбачає заходи у відповідь на напад на будь-кого з членів НАТО» , - сказав Лавров.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого літаки режиму президента Сирії Башара Асада за підтримки Росії завдали ударів по позиціях турецьких Збройних сил у Сирії. 33 турецьких військових загинули, ще 32 солдати отримали поранення.

Туреччина скликала екстрене засідання НАТО у відповідь на загибель турецьких військових в Ідлібській зоні деескалації.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг повідомив, що Анкара ініціювала екстрене засідання Альянсу, ґрунтуючись на статті 4-й Північноатлантичного договору.

Під час операцій, проведених турецькими військовими в сирійському Ідлібі в лютому, Збройні сили Туреччини нейтралізували 1709 солдатів армії режиму Асада.