Ватикан відкриває архіви \ en.wikipedia.org

У понеділок Ватикан відкриває свої архіви часів Другої світової війни. Досі вони трималися в таємниці через підозри, що Папа Пій XII, який очолював у той період католицьку церкву, закривав очі на жахи Голокосту.

Читайте такожПапа Римський зняв режим секретності з розслідування випадків педофілії

Пій XII, якого іноді називають "Папою Гітлера", перебував на Святому престолі у 1939-58 роках. Деякі історики стверджують, що понтифік знав про масові вбивства євреїв нацистами, але нічого не робив. Однак Ватикан наполягає, що Пій XII активно вів негласну роботу для порятунку євреїв, передає Бі-бі-сі.

Пролити світло на дійсне положення справ допоможуть архівні документи, до вивчення яких готові приступити десятки вчених. У їхньому числі співробітники вашингтонського музею Голокосту, а також відомий експерт у сфері вивчення понтифікату Пія XII, професор історії університету Мюнстера Хуберт Вольф. "Немає сумнівів у тому, що Папа знав про масові вбивства євреїв", - сказав Вольф.

За словами глави Ватиканського секретного архіву єпископа Серджіо Пагано, документи, що покривають період Другої світової війни, налічують мільйони сторінок і відсортовані за тематичним принципом у 121 розділ.

Співробітники архіву кажуть, що всі місця в приміщенні, призначеному для вивчення документів, заброньовані вченими з різних країн до кінця року.

Папа Пій XII - одна з найбільш суперечливих фігур в новітній історії католицької церкви. Якщо припущення вчених про його мовчазне потурання винищенню євреїв вірні, це може ще більше похитнути репутацію церкви, яка останнім часом загрузла в скандалах, зокрема, пов'язаних з педофілією.

Проте рік тому нинішній Папа Франциск прийняв рішення розсекретити архіви, заявивши, що церква не боїться історії.

За його словами, понтифікат Пія XII припав на дуже складні часи, коли доводилося приймати болісні рішення, засновані на загальнолюдській і християнській моралі, які декому можуть здатися не цілком прозорими.

До інтронізації Папу Пія XII звали Еудженіо Пачеллі. У 1920-х роках він в сані кардинала був призначений апостольським нунцієм (церковно-дипломатичний пост) в Німеччину, і на його очах до влади в країні прийшли нацисти.

За словами вчених, в архівах Ордену Єзуїтів є кілька документів, в яких Пія XII інформують про існування концтаборів. Однак відповідей на ці послання Папи поки ніхто не бачив.

Історик Хуберт Вольф говорить, що він з особливим інтересом чекає можливості прочитати листи послів різних країн, адресовані Папі в розпал війни.

У істориків також накопичилося багато питань про одну з так званих "щурячих стежок" - маршрут, організований представниками вищого духовенства католицької церкви для втечі нацистських військових злочинців у країни Південної Америки після закінчення війни.

У 2009 році Папа Бенедикт XVI схвалив пропозицію Конгрегації по канонізацію святих про присвоєння Пію XII титулу високоповажного. Зазвичай це перший крок в обряді з прилучення кого-небудь до лику святих.