REUTERS

Країни хочуть покінчити з запровадженими карантинами й дозволити людям знову пересуватися й працювати. Але їм доведеться пильно стежити за новими випадками зараження й змінювати наявні обмеження до тих пір, поки не з'явиться вакцина проти COVID-19.

Про це пише The Guardian з посиланням на нове дослідження, засноване на китайському досвіді. Пекін взяв під жорсткий контроль щоденне життя своїх громадян. Це дозволило покінчити з першою хвилею COVID-19, - визнають вчені з Гонконгу. Але загроза початку другої хвилі цілком реальна.

"Хоч ці заходи контролю, вочевидь, скоротили кількість випадків зараження до дуже низького рівня, без колективного імунітету проти COVID-19 поширення запросто може знову посилитися. Тому що бізнес, заводи й школи поступово відновлюють роботу", - сказав професор Джозеф Т. Ву з Університету Гонконгу, який також нагадав про зростання ризику "імпорту" зараження з-за кордону, оскільки коронавіурс поширився по всьому світі.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Заводи Китаю повертаються до роботи зі страхом перед COVID-19

Китай добився зменшення так званого репродуктивного числа вірусу. Це показник, який вказує, скільки людей одна хвора на COVID-19 людина може заразити. Раніше ця цифра у Китаї сягала 2-3, тепер вона опустилася менше одиниці.

Але дослідники застерігають, що в разі відновлення нормального темпу життя й надто швидкого зняття всіх обмежень, репродуктивне число знову зросте. Урядам доведеться пильно стежити за тим, що відбувається.

"Політики контролю, такі як фізичне дистанціювання і зміна поведінки, швидше за все, будуть зберігатися впродовж якогось часу. Пошук балансу між відновленням економічної активності й збереження репродуктивного числа нижче одиниці - це найкраща стратегія до того часу, поки ефективна вакцина не стане широко доступною", - сказав Ву.

Дослідження, опубліковане в медичному журналі Lancet, засноване на моделюванні епідемії в Китаї. Воно виявило, що рівень смертності в материковому Китаю був значно нижчим, меншим 1%, ніж у провінції Хубей, де пандемія почалася. Там рівень смертності сягав 6%. Показник також змінювався в залежності від економічного благополуччя кожної провінції, що напряму могло вплинути на можливості місцевих систем охорони здоров'я.

Читайте такожThe Atlantic: Імунітет країн до COVID-19 визначає лише один фактор

"Навіть у найбільш заможний і добре забезпечених мегаполісах, таких як Пекін і Шанхай, ресурси системи охорони здоров'я вичерпні. І служби зіштовхнуться з труднощами в разі несподіваного зростання попиту", - сказав старший автор дослідження професор Габріель М. Леун з Університету Гонконгу.

"Наші висновки вказують на необхідність гарантування того, що місцеві системи охорони здоров'я будуть мати адекватну кількість персоналу й ресурсів, щоб мінімізувати смерті від COVID-19", - додав він.

Свій аналіз вчені заснували на даних місцевих Комісій охорони здоров'я про підтвердженні випадки зараження коронавірусом з середини січня до 29 лютого у чотирьох містах: Пекіні, Шанхаї, Шеньчжені і Веньчжоу. А також в 10 провінціях окрім Хубей, в яких було найбільше пацієнтів. Автори роблять висновок, що якщо заходи контролю й ослабляти, то лише поступово.

Якщо допустити стрибок рівня зараження, це принесе "вищі втрати для здоров'я й економіки", навіть якщо жорсткі обмеження знову повернути назад для зупинки спалаху.