Магнітна вісь Урана відхилена від осі обертання на 60 градусів / фото i.ytimg.com

Астрофізики з Технологічного університету Джорджії в США з'ясували, що незвично великий кут, на який відхилена вісь обертання Урану, може бути причиною аномального обертання магнітного поля планети. Стаття вчених опублікована в Journal of Geophysical Research: Space Physics. Про це повідомляє видання Gizmodo.

Однією з особливостей Урану є те, що ця планета «перекинута» набік — її екватор повернутий від площини орбіти на кут 97,86 градуси. Цю аномалію пояснюють зіткненням газового гіганта з планетезималью («зародком» невідомої планети) розміром із Землю на ранніх стадіях формування Сонячної системи. Магнітна вісь, у свою чергу, відхилена від осі обертання на 60 градусів, в результаті чого вона також здійснює оберти.

Читайте такожУ Сонячній системі допустили існування другого Марса

Відео дня

Розроблені дослідниками математичні моделі показали, що переміщення магнітних полюсів відбувається через нахил осі обертання. При цьому магнітосфера планети за добу (17 годин) є динамічною і перемикається між двома станами — «відкритим» і «закритим». При першому іонізовані частинки в складі сонячного вітру проникають в атмосферу планети, при другому — блокуються.

За словами вчених, оскільки багато екзопланет (планети біля інших зірок) схожі на Уран і Нептун, дослідження газових гігантів Сонячної системи дозволять краще зрозуміти фізичні характеристики далеких космічних об'єктів.