Візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви завершився. Звісно, більш символічним та важливим цей візит був для Путіна, аби показати, що він, начебто, не перебуває в міжнародній ізоляції. Адже,  після ордеру МКС на арешт президента РФ, Сі Цзіньпін виступив адвокатом Путіна перед світовою спільнотою. Таким чином очільник Китаю продемонстрував Заходу, що має незалежну політику, що не піддається зовнішньому тиску. 

Ще напередодні цієї поїздки було оголошено, що на його зустрічі з Путіним буде обговорюватись врегулювання "української кризи". Весь світ слідкував за цим візитом і очікував якихось гучних заяв під час підсумкової конференції. Але, як кажуть, дива не сталось. 

Ми вперше в риториці Путіна почули, що він розглядає "мирні пропозиції" Китаю, щоб взяти їх за основу й ними керуватись

З моєї точки зору, нічого знакового і не могло бути оголошено. Сі Цзіньпін зробив хіба що черговий заклик до мирного врегулювання через переговори. А в позиції Путіна ми почули лише про те, що мирний план Китаю "можуть взяти за основу для мирного врегулювання", коли Захід та Київ будуть готові.

Що саме малось на увазі — незрозуміло. Але ми вперше в риториці Путіна почули, що він розглядає "мирні пропозиції" Китаю, щоб взяти їх за основу й ними керуватись.

Експерти в західній пресі висловлюють думку, що таким чином обговорюється спроба зафіксувати ті лінії розмежування, які є на сьогодні. Але ми розуміємо, що в такому випадку йдеться про заморожування конфлікту. І звісно, на такі умови не підуть ані Україна, ані наші західні партнери.

Що ж конкретно лідери Китаю та Росії обговорювали тет-а-тет понад чотири години, можна лише здогадуватись

Ймовірно, що зі сторони Росії були запити щодо передачі летального озброєння від Китаю. Але в цьому питанні після перемовин Сі та Путіна, скоріше за все, також нічого не зміниться. Китай, все ж таки, воліє дотримуватись політики невтручання, аби не стати стороною конфлікту. А з іншого боку, постачання товарів подвійного призначення та військові навчання РФ та КНР матимуть продовження. Та в цьому немає нічого нового, адже ті ж самі навчання проводились з 2005-го року.

Що ж конкретно лідери Китаю та Росії обговорювали тет-а-тет понад чотири години, можна лише здогадуватись. На мою думку, візит Сі був, серед іншого, пов’язаний з бажанням почути пояснення й зрозуміти мотивацію Путіна щодо  повномасштабного вторгнення в Україну. Тобто, мені здається, що впродовж 4,5 годин тривали пояснення Путіна, що ж саме відбулось.

Не виключено, що після візиту до Москви китайська сторона висловить бажання провести консультації з європейськими лідерами

Проте, складається таке враження, що Сі Цзіньпіну та Путіну не вдалось знайти порозуміння під час цих розмов тет-а-тет. І саме тому рішення Пекіну щодо наступних кроків десь "зависли": були на деякий час відкладені як такі, що потребують наступних консультацій. Звичайно, це може бути припущенням. Але справді було лише оголошено, що поїздка Сі до Москви буде "візитом миру" аби Китай  зіграв свою конструктивну роль. Та за результатами цієї зустрічі ми не побачили нічого конструктивного.  

Однозначним фактом є те, що після завершення ковідного локдауну та переобрання Сі Цзіньпіна на третій термін, він продовжуватиме доволі активну міжнародну політику. 

Не виключено, що після візиту до Москви китайська сторона висловить бажання провести консультації з європейськими лідерами. Ми знаємо, що Китаю дуже не подобається російська-українська війна. Китаю не зручна криза, яка через війну спалахнула в Європі, адже це впливає на його економіку. Тому, можливо, будуть якісь зустрічі й з лідерами Європи. 

Також найближчим часом можемо очікувати на дзвінок президента США Байдена президентові Китаю, під час якого вони обговорять і його візит до Москви, і подальші американо-китайські відносини.

Віта Голод, голова правління Української асоціації китаєзнавців