Екс-керівник німецької розвідки застеріг від посилення шпигунської діяльності РФ у ФРН / фото REUTERS

На тлі війни Росії проти України у Німеччині може активізуватися діяльність російських шпигунів.

Про це заявив колишній голова Федеральної розвідувальної служби Німеччини Ґергард Шіндлер, пише DW.

Він розповів, що у Німеччині, як і в інших європейських державах, з часів холодної війни ведеться шпигунська діяльність Росії.

Відео дня

"Коли збройні конфлікти пов'язані з економічними санкціями, очевидно, що розвідувальна діяльність також зростає. Ми безперечно ще не досягли кінця цього розвитку", – зазначив Шіндлер.

За його словами, гідні довіри заяви щодо кількості російських шпигунів у Німеччині робити не можна.

"Шпигуни, відомі Федеральному відомству та земельним відомствам із захисту конституції, – це лише верхівка айсберга", – переконаний експерт.

Водночас він скептично поставився до того, що нещодавно уряд Німеччини вислав із країни 40 російських дипломатів, звинувативши їх у шпигунській діяльності. Декілька інших країн ЄС раніше вжили аналогічні заходи.

"Якщо зараз відправити його додому, а потім прийдуть нові, тоді повертаємося до початку: не знаєш, чи є новий аташе з культури шпигуном або звичайним дипломатом", – пояснив Шіндлер.

Тож для контррозвідки вислання агентів не є перевагою. Проте іноді надсилання таких сигналів може бути політично необхідним, виснував колишній очільник Федеральної розвідувальної служби.

Нагадаємо, Служба безпеки України у Києві ліквідувала групу інформаторів російських спецслужб і два центри розсилки деструктивних СМС.

Вас також можуть зацікавити новини: