Імовірно піонер IT-галузі наклав на себе руки \ фото REUTERS

Автора всесвітньо відомої антивірусної програми McAfee Джона Макафі виявили мертвим в камері у в'язниці під Барселоною.

Як повідомляють іспанські ЗМІ, імовірно, мова йде про суїцид, уточнила представниця органів юстиції Каталонії. Кількома годинами раніше Верховний суд Іспанії схвалив екстрадицію 75-річного бізнесмена в США, де він підозрюється в ухиленні від сплати податків, шахрайстві з використанням криптовалют і змові з метою відмивання грошей, передаєи "Німецька хвиля".

Як повідомлє Бі-бі-сі, медики спробували реанімувати Макафі, але безуспішно.

Відео дня
МакАфі виявлений мертвим у камері у в'язниці Барселони \ фото REUTERS

Хто такий Джон Макафі

Уродженець англійського графства Глостершир Макафі був яскравою і неоднозначною фігурою в IT-світі. В першу чергу він був знаменитий тим, що його компанія першою в світі випустила програму-антивірус для комерційного використання.

Успіх McAfee VirusScan допоміг дати поштовх для розвитку інших компаній в цій сфері, чия сумарна вартість обчислюється сьогодні сотнями мільярдів доларів.

Макафі заснував компанію, названу на свою честь, в кінці 1980-х, а в 2010 році продав свою компанію корпорації Intel за $7,6 млрд.

Протягом свого життя він двічі намагався стати кандидатом у президенти США від Лібертаріанської партії.

Макафі затримали в жовтні 2020 року в аеропорту Барселони за запитом США, коли він збирався сісти на літак, прямуючи в Стамбул.

Медики намагалися реанімувати Макафі \ фото REUTERS

Звинувачення на адресу Макафі

За версією прокуратури США, Макафі не подавав податкові декларації в 2014-2018 роках, незважаючи на значні доходи від консультацій, доповідей і продажу телеправ на документальний фільм про його життя. За цей час він заробив близько $10 млн, вважає слідство.

Джону Макафі загрожувало до 30 років позбавлення волі.

Крім того, Макафі звинувачувався в маніпуляціях з курсами криптовалют, на чому він разом зі спільником, імовірно, заробив близько $13 млн. Сам підприємець заперечував звинувачення і називав їх політично мотивованими.