Польський офіцер виступив за "демілітаризацію" і перейменування Калінінграда / скріншот відео

Колишній заступник міністра оборони Польщі, офіцер і публіцист Ромуальд Шереметєв виступив за "демілітаризацію" російського Калінінграда в разі вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Про це він сказав у недавньому інтерв'ю польському сайту DoRzeczy.pl.

За його словами, Калінінград в такому випадку буде "істотною проблемою" для Альянсу.

Відео дня

"Ми повинні, однак, попросити калінінградців перестати називати себе злочинцем [Михайлом] Калініним, який несе солідарну відповідальність за вбивства в Катині. По-друге, цей регіон необхідно демілітаризувати, тому що не може бути, щоб НАТО сиділо на пороховій бочці між ніг. Це, напевно, зрозуміло", - сказав польський екс-чиновник.

Він також спрогнозував, що після поповнення НАТО двома новими членами Польща матиме набагато сильніші позиції на східному фланзі, ніж раніше.

За кілька днів послідувала реакція калінінградських чиновників. У коментарі пропагандистському ресурсу URA.RU губернатор Калінінградської області Антон Аліханов висловився в характерному для нинішнього російського режиму стилі.

"Вам не все одно? Нам ось тут все одно. Абсолютно ... Там іде битва за статус головного русофоба, щоб зайняти місце в партії [влади]", - заявив він.

Розширення НАТО: що відомо

Напередодні Швеція слідом за Фінляндією офіційно прийняла рішення про подачі заявки на членство в НАТО. За даними ЗМІ, ще кілька місяців тому вступ до НАТО був віддаленою перспективою для шведів і фінів, але російська агресія в Україні спонукала обидві країни переосмислити свої потреби в безпеці. 

Приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО зіткнулося з перешкодою у вигляді небажання Туреччини підтримати розширення Альянсу і відкритих загроз Росії обом країнам військовим вторгненням, якщо вони таки вирішуватися на вступ.

А поки НАТО готує новий документ так званої "Стратегічної концепції". Очікується, що в ньому Північноатлантичний союз офіційно позначатиме поведінку Росії як "безпосередню загрозу". У чинній концепції країна-агресор називається "стратегічним партнером".