У МЗС Китаю заявили, що "поважають" незалежність країн / фото ua.depositphotos.com

У відповідь на скандальні висловлювання китайського посла у Франції в МЗС Китаю заявили, що "поважають" незалежність країн колишнього Радянського союзу і, позиція Пекіна в цьому питанні є "незмінною".

"Китай поважає статус колишніх радянських республік як суверенних країн після розпаду Радянського Союзу", - заявила журналістам прес-секретар Міністерства закордонних справ Мао Нін, пише Bloomberg.

Мао додала, що Китай встановив "двосторонні відносини дружби і співпраці" з колишніми радянськими країнами з моменту встановлення з ними дипломатичних відносин, додавши, що деякі ЗМІ "спотворюють" позицію Китаю щодо України.

Відео дня

Як зазначає Bloomberg, посол Китаю Лу Шайє, схоже, суперечить офіційній позиції Китаю, який визнав незалежність країн Балтії в 1991 році.

Скандальні заяви посла Китаю

Як повідомляв УНІАН, днями посол Китаю у Франції Лу Шайє поставив під сумнів суверенітет країн колишнього СРСР. За його словами, ці країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", тому що немає відповідної міжнародної угоди, яка б ратифікувала їх статус". Крім того, він сказав, що Крим був "російським спочатку".

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель розкритикував заяву Шайє і назвав її неприйнятною. А в МЗС Франції зазначили, що з "жахом сприйняли" висловлювання дипломата та закликали Китай дати пояснення.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що подібні заяви - одна з причин, чому країни Балтії не довіряють Китаю посередництво для миру в Україні. А в МЗС Естонії викликали місцевого представника Пекіна для пояснень.

Вас також можуть зацікавити новини: