Ті, що вижили після атаки ХАМАС на фестиваль розповіли, як вдалося врятуватися / колаж УНАН, скріншот з відео, Al Jazeera

Ізраїльтянин Шай Вайнштейн був на музичному фестивалі в ізраїльській пустелі, на який напали бойовики ХАМАСа. Як пише The Times of Israel, він розповів, як йому вдалося вибратися з фестивалю і поділився тим, що відбувалося під час нападу.

На думку все більшого числа військових аналітиків, терористи ХАМАС, очевидно, заздалегідь знали про масштабну подію. Вони оточили і розстріляли десятки учасників. За підсумком були вбиті близько 260 людей і багато взяті в заручники.

Вайнштейн розповідає, що після ночі танців на рейві, на якому зібралися близько 3000 чоловік, в основному молодих ізраїльтян, коли він почув перший залп ракет з Гази, він підійшов до своїх друзів і попросив їх збиратися.

Відео дня

Спочатку вони не поспішали, так як вважали, що "це просто ракети" і Залізний купол дасть їм можливість зібратися і підготуватися. Крім того, як і багато учасників рейву, вони провели ніч, вживаючи наркотики та алкоголь.

Однак, за свідченнями Вайнштейна, приблизно о 6:30 ранку до гуркоту ракет приєдналися слабкі хлопки пострілів.

"Мені здалося, що я почув постріли вдалині, поп-поп-поп. Це було дуже слабо, дуже швидко ... але люди були максимально розслаблені, коли навколо літали ракети", - розповідає хлопець.

За його словами, коли стрілянина стала чутна для всіх, люди почали панікувати. Через метушню та паніку автомобілі, що покидають місце події, створили затор на дорогах, оскільки Служба безпеки та поліція віддавали суперечливі накази. 

"Поліція перекрила одну з доріг зліва від виїзду зі стоянки. Всі намагалися вибратися. Деякі люди почали вибігати зі своїх машин. Я думаю ,що [через вживання наркотиків] людям стало важче думати і реагувати", - сказав він.

Він розповів. що все сталося дуже швидко, всього за годину від першої ракети до перших пострілів.

"Ми бачили, як люди тікали на велосипедах, бачили покинуті машини, машини, повні кульових отворів. Я пам'ятаю одну конкретну машину, людина в машині сиділа на передньому сидінні з діркою в обличчі. Вони спробували втекти, але не змогли, і їх застрелили в машині", - сказав Вайнштейн.

Він сказав, що вони сповільнювалися лише для того, щоб об'їхати трупи, які лежали обличчям вниз на землі, розкидані по дорозі. За його словами, серед загиблих були солдати.

"Кожен раз, коли повз нас проїжджала машина, я був упевнений, що це ХАМАС. Кожен раз, коли ми бачили попереду когось, схожого на солдатів, ми не знали, ЦАХАЛ це чи  ХАМАС... ми сповільнювали швидкість тільки перед контрольно-пропускними пунктами і тілами", - сказав Вайнштейн.

Вони їхали дві з половиною години, переважно сільськими дорогами, і змогли дістатися до Тель-Авіва.

Багато їхніх друзів пропали. З'ясувалося, що деякі з них ховалися в лісі протягом шести годин, перш ніж ЦАХАЛ прийшов їм на допомогу. Інші були поранені, але вижили, сказав він.

Десятки тусовщиків досі вважаються зниклими безвісти, ймовірно, вони або мертві, або взяті в заручники в Секторі Гази.

Жертви нападу ХАМАС на Ізраїль

На поточний момент відомо про щонайменше 700 загиблих ізраїльтян і громадян третіх країн, більше сотні заручників і більш ніж 2 тисячі поранених. 

У ЦАХАЛ заявили, що захоплення заручників змінює правила гри. "це точка неповернення"..

Раніше в МЗС України повідомляли, що отримали інформацію про можливу загибель українця в секторі Гази. Очікується офіційне підтвердження.

Пізніше стало відомо, що перевіряється інформація щодо можливої загибелі ще трьох наших земляків.

Вас також можуть зацікавити новини: