Вторгнення Росії може початися після того, як армія Азербайджану відріже Нагірний Карабах від Вірменії / REUTERS

Інтенсивні бої за Нагірний Карабах наближаються до найбільш небезпечної фази. Військові успіхи Азербайджану заважають встановленню тривалого режиму припинення вогню.

Росія, США і Франція, які разом головують в так званій "Мінській групі" ОБСЄ, повинні посилити свої дипломатичні зусилля на наступних переговорах. Вони пройдуть завтра, 29 жовтня. 

В іншому випадку ескалація війни буде катастрофічною. Треті країни, зокрема Туреччина й Росія, можуть вступити в цей конфлікт, - пише Financial Times. Це закінчиться катастрофічним рівнем смертей, руйнацій і страждань.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Війна в Нагірному Карабасі - нічний кошмар для ІрануВидання нагадує, що нинішні події в Нагірному Карабасі вже стали найгіршим загостренням конфлікту з часів першого перемир'я між силами Вірменії й Азербайджану за 1994 рік. Тоді домовитися допомогла Росія. Звісно, перемир'я часто порушували. Час від часу відбувалися невеликі перестрілки й артилерійські обстріли. Але лише "чотириденна війна" в квітні 2016 року призвела до значних людських втрат. Саме тоді Азербайджан зрозумів, що може відновити контроль над втраченою у 90-ті роки територією за допомогою грубої сили.

З тих пір в гру вступили три нові фактори. По-перше, Азербайджан купив передове військове обладнання в Ізраїлю й Туреччини. По-друге, Анкара більш прямо почала втручатися у конфлікт. А по-третє, три країни, які повинні були б займатися вирішенням вірмено-азербайджанського конфлікту, повністю погрузилися у домашні й інші міжнародні проблеми.

Президент Росії Володимир Путін 9 жовтня запросив міністрів закордонних справ Вірменії й Азербайджану в Москву для інтенсивних переговорів. В них брав участь і голова російського МЗС Сергій Лавров. Але так зване "гуманітарне перемир'я", про яке тоді домовилися, не протрималося і дня. Потім президент Франції Еммануель Макрон вдався до телефонної дипломатії й слідом за Росією домовився про перемир'я. Воно повинно було вступити в силу 18 жовтня. Але насправді тривало лише кілька годин. І нарешті 23 жовтня Держсекретар США Майк Помпео зустрівся з міністрами закордонних справ Вірменії й Азербайджану у Вашингтоні. Розмова тривала два дні, перш ніж з'явилися домовленості про перемир'я. Вони почали діяти 26 жовтня, але були порушені за лічені хвилини.

Читайте такожAssociated Press: Війна в Нагірному Карабасі приваблює бійців з Близького СходуОдна з головних причин, чому міжнародний хор, який закликає до миру, виявився таким неефективним - це президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган. Він зі свого боку заохочує Азербайджан продовжувати наступ. Інша причина - це високотехнологічна зброя (включно з безпілотниками і безпілотниками-камікадзе), яку Баку продали Ізраїль і Туреччина. Вона виявилася надзвичайно ефективною. За останній місяць Азербайджан взяв під контроль значні частини території.

Суміш такої зовнішньої підтримки й відносних військових успіхів призвела до того, що в Азербайджані війна користується широкою громадською підтримкою. Це зміцнило схильність президента Ільхама Алієва продовжувати бої.

"Дим війни" не дає точно з'ясувати, що відбувається на місцях. Але за місяць протистояння людські втрати вже були високими. Путін заявив, що загальна кількість смертей в Нагірному Карабасі близька до 5 тисяч. Для порівняння, СРСР втратив 13 тисяч людей за 10 років війни в Афганістані. Майже половина цивільного населення Нагірного Карабаху була змушена переселитися.

Один з фактів, про які зараз відомо, говорить, що Азербайджан взяв під контроль значні території вздовж спільного кордону з Іраном. Тепер його війська просуваються на північ до Лачинського коридору, через який Нагірний Карабах отримує забезпечення з Вірменії. Якщо цей коридор буде розірваний, а азербайджанські сили розташовані приблизно за 50 кілометрів від нього, війна опиниться на межі гуманітарної катастрофи.

Читайте такожNewsweek: В Нагірному Карабасі в гру вступає ІранНаселення Нагірного Карабаху опиниться в пастці, цивільні будуть панікувати, а Вірменія піде на ще більше ескалацію. Це може змусити Москву почати діяти відповідно до угоди з Єреваном про спільну оборону. А це, у свою чергу, може призвести до прямої участі у війні армії Туреччини.

"Ризик такого розширення війни зростає кожного дня. Конфлікт може скоро досягти точки неповернення, за якою його вже не можна буде зупинити без посилення боїв і більшої кількості втрат", - пише видання.

Тому на наступних переговорах "Мінської групи" в Женеві міжнародна дипломатія повинна стати більш агресивною. Цілком можливо, що у Росії зараз найкращі позиції, щоб очолити цей процес. Оскільки США на завершальному етапі президентських виборів. У всякому разі, будь-які дипломатичні дії повинні бути скоординовані між трьома країнами групи заради ефективності. Часу обмаль.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.