Журналістка опублікувала кадри оточення вірменських солдатів російськими окупантами / скріншот з відео

На території Нагірного Карабаху, в районі Агдама, вірменські солдати обстріляли так званих російських "миротворців".

Про це повідомляє азербайджанський військовий журналіст Ельміра Мусазадех на своїй сторінці в Twitter.

Журналістка також опублікувала кадри оточення вірменських солдатів російськими окупантами, які вимагають від них скласти зброю.

Відео дня

Читайте такожТиха окупація: так звані "миротворці" РФ вже встановили 25 постів у Карабасі

Повідомляється про те, що між вірменами і росіянами сталася перестрілка, проте інформації про загиблих і поранених поки немає.

Журналісти повідомляють, що між т.зв. «російськими миротворцями» і вірменськими солдатами відбуваються локальні сутички. Деякі вірменські збройні групи відмовляються залишати Карабах. Росіяни примушують їх зробити це під загрозою застосування зброї.

Прозвучала вимога вірменським військовим здатися як вірменською, так і азербайджанською мовами.

Читайте такожУ Вірменії підтвердили загибель понад 2,3 тисячі солдатів у Нагірному Карабасі

Що цьому передувало

  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном навколо Нагірного Карабаху загострився влітку 2020 року, а наприкінці вересня перейшов у фазу масштабних військових дій, коли армія Азербайджану почала операцію з відновлення контролю над цим регіоном.
  • На початку листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, а також президенти Азербайджану і Росії Ільхам Алієв і Володимир Путін прийняли заяву про повне припинення військових дій в Нагірному Карабасі з 10 листопада.
  • Згідно з досягнутою домовленістю, підрозділи ЗС Азербайджану і Вірменії зупиняються на займаних позиціях.
  • Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі й вздовж коридору, що з'єднує Карабах з Вірменією, будуть розгорнуті російські миротворці, транспортне сполучення в регіоні контролюватиме прикордонна служба ФСБ Росії.

Довідка УНІАН

  • У війні за Нагірний Карабах в 1991-1994 роках загинули близько 30 тисяч осіб.
  • Відтоді Азербайджан не контролював не лише власне Нагірний Карабах, а й ще сім прилеглих районів, які вірменські сили називали "поясом безпеки".