У Вільнюсі пройшов дводенни саміт НАТО / фото УНІАН, Андрій Кримський

Саміт НАТО у Вільнюсі показав, наскільки далеко Росія після вторгнення віддалилася від початкових цілей, заради яких і починала повномасштабну війну проти України.

Як пояснюється у звіті ISW, йдеться про запобігання розширенню Альянсу та віддаленню його кордонів від Росії. Це було одною із заявлених Кремлем цілей перед вторгненням і Москва постійно повторювала цю мету протягом усієї війни.

На думку аналітиків, відсутність загального резонансу у російському інформаційному просторі у зв'язку з подіями на саміті НАТО, вступ Фінляндії та згода Туреччини направити протокол про приєднання Швеції свідчать про те, що Кремль зазнав і засвоїв ці поразки.

Відео дня

В ISW зауважили, що про саміт Альянсу російські джерела повідомляються безпристрасно і приглушено. Це незрівнянно з ширшою поразкою, яку цей саміт насправді представляє для довоєнних цілей Росії.

Саміт НАТО - що треба знати

У Вільнюсі 11-12 липня пройшов дводений саміт НАТО. На брифінгу за його результатами президент Володимир Зеленський наголосив, що були ухвалені рішення про надання Україні військової допомоги, яка допоможе наблизити перемогу у війні з окупантами. Так, ЗСУ отримають броньовані машини Bushmaster від Австралії.

Крім того, країни-члени Альянсу погодилися прибрати вимогу про ПДЧ для України, однак необхідно провести реформи в секторі оборони.

За словами президента, за два дні саміту НАТО, який проходив у литовському Вільнюсі 11-12 липня, вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо перспективи членства України в НАТО. Наша країна вступить до Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: