Литва визнала "вагнерівців" терористами / фото ua.depositphotos.com

Сейм Литви визнав російську ПВК "Вагнер" терористичною організацією.

Як повідомляє литовський національний мовник LRT, відповідну постанову депутати Сейму ухвалили одностайно. Зокрема, у документі наголошується, що "вагнерівці" становлять загрозу державній та громадській безпеці.

Також у постанові йдеться про те, що з початку вторгнення РФ в Україну "вагнерівці" систематично вчиняють "серйозні злочини агресії – вбивають і катують мирних жителів в Україні, бомбардують будинки та інші цивільні об’єкти, що є тероризмом".

Відео дня

Крім того, литовські депутати зазначають, що заснована Євгеном Пригожиним, бізнесменом, близьким до російського президента Володимира Путіна, ПВК перебуває під санкціями ЄС і США та є тіньовим інструментом влади Росії.

У документі також наголошується, що найманці цієї ПВК безкоштовно отримують від російської влади військову техніку, зокрема РСЗВ "Град", танки та бронетехніку, а також проходять підготовку у службі військової розвідки Росії (ГРУ).

Крім того, найманці компанії допомагали Росії окупувати та анексувати Крим у 2014 році, брали участь у бойових діях на сході України у 2015 році та причетні до кримінальної діяльності в Центрально-Африканській Республіці, Судані та Малі, а зараз беруть активну участь у штурмах на Бахмутському напрямку.

У постанові також наголошується на необхідності прийняття Литвою закону про запобігання тероризму, який би встановлював конкретні критерії для складання списків терористичних організацій і критерії для запровадження санкції проти осіб, причетних до їх діяльності.

Литва закликає інші країни наслідувати її приклад та ухвалити аналогічні рішення.

Терористична діяльність ПВК "Вагнер" - деталі

За даними британської розвідки, в Україні воює до 50 тис. бойовиків ПВК "Вагнер", яка стала ключовим компонентом у війні Росії проти України.

У січні США внесли ПВК "Вагнер" до переліку міжнародних злочинних організацій та запровадили санкції проти її керівників.

У США назріває суперечка між Конгресом і адміністрацією президента Байдена з приводу того, чи потрібно внести "Групу Вагнера" до списку терористичних організацій.

У лютому Україна запровадила санкції проти 164 фізичних та 85 юридичних осіб з РФ за підтримку найманців у війні та проти причетних до ПВК "Вагнер".