В Росії продовжують боротьбу з іноземними соцмережами, наступним під заборону може потрапити YouTube / фото ua.depositphotos.com

Відеохостинг YouTube у Росії не заблокують щонайменше до 2028 року.

Про це йдеться у статті російської "Парламентської газети". Видання посилається на інтерв'ю з заступником голови комітету Держдуми РФ з інформаційної політики та інформаційних технологій Антоном Горєлкіним.

За його словами, російські відеохостинги RuTube та "VK Відео" зможуть тягатися із західними конкурентами не раніше, ніж через п'ять років, "якщо нічого не зміниться і вітер дметиме в тому ж напрямку".

Відео дня

Щодо блокування YouTube чиновник уточнив, що це питання перебуває у повноваженнях регулятора Роскомнагляду, а не парламентаріїв.

"У RuTube дуже складна доля. Там спочатку було ухвалено неправильні менеджерські рішення. Він міг би стати повноцінним конкурентом YouTube, але менеджери почали розвивати його за іншою моделлю. І він програв. YouTube і технологічно, і ідеологічно вбудувався в рунет, побудував наймасштабнішу мережу доставки контенту, впровадив постмодерацію та взагалі виграв за якістю. І ми цей ринок свого часу втратили", - констатував Горєлкін.

У свою чергу голова ради Фонду розвитку цифрової економіки РФ Герман Клименко зазначив Telegram-каналу "Радиоточка НСН", що російські відеохостинги не зможуть наздогнати YouTube.

"RuTube та VK, звичайно, намагаються стати повноцінною заміною YouTube. У RuTube виходить гірше, VK – краще. Останній має велику практику надання масових сервісів. Але проблема в тому, що YouTube теж не стоїть на місці. Питання в тому, чи можна взагалі, відставши, створити аналогічний продукт, що буде з конкурентом у цей момент? Думаю, наздогнати YouTube ми не зможемо. А вивести його на рівень, який був би користувачами адекватно сприйнятий, - так. На це знадобиться два-три роки", - пояснив Клименко.

Блокування YouTube у Росії

Російська компанія VK, що володіє соціальною мережею "Вконтакте", почала активно розширювати апаратну інфраструктуру для швидкого перекачування відеоконтенту. Це, ймовірно, є підготовкою до блокування Youtube на території Росії, функції якого візьме на себе зазначена соцмережа.

Відзначається, що, встановлюючи свої CDN-сервера у провайдерів, соцмережа тим самим фактично повторює принципи облаштування інфраструктури корпорації Google, яка володіє відеохостингом Youtube.

В навколовладних колах Росії періодично звучать заклики заблокувати Youtube, який досі не чіпали, оскільки він дуже популярний серед росіян на відміну від досить нішевих Instagram і Facebook.

Вас також можуть зацікавити новини: