Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС / фото УНІАН, Олександр Синиця

Прем'єр-міністр Чеської Республіки Петер Фіала заявляє, що Україна досягла великого поступу у наближенні вступу до Європейського Союзу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Фіала сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

"Ми будемо й надалі підтримувати Україну, тому що ми бачимо, що на сході України дії Росії стають більш агресивними, і політика РФ стає більш агресивною. Вона проявляється у тому числі і в нападах на енергетичну інфраструктуру, які ми спостерігаємо і сьогодні", - заявив Фіала.

Відео дня

Він зазначив, що в Україні страждає цивільне населення.

"Саме тому дуже важливо, аби Україна отримувала безпосередню допомогу: військову, гуманітарну, економічну. Щоб вона отримувала міжнародні гарантії та запевнення. Щоб Україна мала ясну перспективу вступу до Західних структур: до НАТО і Європейського Союзу", - заявив Фіала.

Він сказав, що Україна може покладатися на Чехію у цих питаннях як на партнера.

За його словами, Чехія буде вітати усі кроки України у напрямку наближення членства у Європейському Союзі.

"Я особисто заслухав презентацію щодо кроків, які Україна вже зробила у напрямку до вступу в ЄС, і це запевнило мене, що Україна досягла великого прогресу у цих питаннях", - наголосив Фіала.

Чеський прем'єр додав, що прагнення України втілювати необхідні реформи не є декларативним.

"Ми бачимо конкретні кроки. Тож, я переконаний, що ми мусимо підтримувати її у цьому і позитивно реагувати на ці зрушення", - заявив Фіала.

Також він сказав, що Чехія підтримує програму гуманітарної та реабілітаційної відбудови України на 2023-2025 роки, що "дасть змогу підтримувати Україну у наближенні до стандартів Європейського Союзу".

Своєю чергою, Зеленський висловив сподівання, що під час чеського головування у Раді Європейського Союзу, яке триватиме до 31 грудня, з'явиться оцінка Європейської комісії щодо виконання Україною семи рекомендацій для вступу в Європейський Союз, а також з'явиться ясність щодо початку переговорів про вступ України в ЄС.

Вступ України до ЄС

Як повідомляв УНІАН, 23 червня Європейська рада надала Україні статус кандидата на членство у Європейському Союзі.

Водночас Єврокомісія представила рекомендації щодо впровадження необхідних реформ, які Україна повинна втілити. Зокрема, серед цих рекомендацій - пришвидшення відбору суддів Конституційного суду, продовження втілення реформи системи правосуддя, боротьба з корупцією і відмиванням коштів, демонстрація відчутних результатів закону про деолігархізацію, узгодження аудіовізуального законодавства з європейським, схвалення і втілення закону про національні меншини тощо.

21 серпня глава Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявив, що Євросоюз наступного року проаналізує виконання Україною семи рекомендацій, аби зберегти статус країни-кандидата на вступ до євроспільноти.

25 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна виконає сім рекомендацій для вступу до Європейського Союзу до кінця 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: