Українські солдати воюють у Судані, пише WSJ / колаж УНІАН, фото REUTERS, УНІАН

Лінія фронту у війні між Україною та Росією тепер простягається в Африку. Сьогодні Україна воює з РФ у Судані. Глобальна битва за зброю та економічні ресурси набуває особливої форми, оскільки "обидві сторони готуються до війни, що може тривати ще багато років", пише The Wall Street Journal із посиланням на кількох українських і суданських військовослужбовців, а також на відеоматеріали із Судану.

Видання зазначає, що влітку 2023-го військовий правитель Судану, генерал-лейтенант Абдель Фаттах аль-Бурхан опинився в облозі повстанських сил у столиці країни і звернувся по допомогу до президента України Володимира Зеленського. І за кілька тижнів українські командос висадилися в Судані та долучилися до витіснення повстанських сил. Серед іншого бійці навчили суданських солдатів нових тактик, які допомогли стримувати російську армію в Україні, зокрема, широко використовувати дрони для атак.

"У Зеленського були причини серйозно поставитися до цього запиту: Бурхан непомітно постачав Києву зброю незабаром після того, як Росія вторглася в Україну 2022 року. Крім того, суданських повстанців підтримувало російське воєнізоване угруповання "Вагнера", яке також видобувало золото в країні і використовувало його для фінансування війни Москви в Україні", - ідеться в публікації.

Відео дня

Як пише WSJ, для України відправлення військ до Африки є новим сміливим заходом, частиною стратегії зі зриву військових та економічних операцій Росії за кордоном, ускладнення війни для Москви і можливістю позиціонувати себе як оплот проти російських вторгнень, зокрема в регіони, де Захід неохоче брав безпосередню участь.

"Але ця операція пов'язана зі значним політичним ризиком у той момент, коли підтримка України Заходом коливається. У Судані Україна вступає у внутрішній конфлікт у чужій країні, де загинули десятки тисяч мирних жителів, а США заявляють, що обидві сторони вчинили військові злочини. Держсекретар Ентоні Блінкен попередив, що будь-яка країна, яка надає матеріальну підтримку, "несе відповідальність за розпалювання звірств проти суданського народу", - йдеться в публікації.

Зазначається, що прес-секретар президента України Володимира Зеленського не відповів на запити про коментарі з цього приводу. Висловився начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

Розвідник відмовився коментувати, чи вводив він війська в Судан, але водночас пояснив доцільність відправки українських військ за кордон загалом.

"Війна - ризикована справа. Ми ведемо повноцінну війну з Росією... У них є підрозділи в різних частинах світу, і ми іноді намагаємося завдати їм удару там", - заявив він.

WSJ акцентує, що Судан став полем бою в російсько-українській війні, тому що він багатий на два ресурси: зброю і золото.

Що стосується зброї, то під час частих конфліктів у країну протягом кількох десятиліть зброя надходила - прямо або побічно - зі США, Росії, Китаю та інших країн. У результаті на початку 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, у Судану було достатньо зброї, і Київ шукав усю зброю, яку міг знайти.

"Ми свого часу вивезли із Судану багато зброї. За це заплатили різні країни. У них був широкий асортимент зброї... Там можна знайти все, від китайської до американської зброї", - сказав Буданов.

РФ фінансує війну в Україні золотом з Африки

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що діяльність воєнізованого угруповання "ПВК Вагнер" у Судані, Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Малі з лютого 2022 року приносила дохід у розмірі 114 млн доларів на місяць. Загалом структури "Вагнера" могли отримати там понад 2,5 млрд доларів від початку війни в Україні.

Зазначалося, що золото, видобуте в африканських країнах і відмите на міжнародних ринках, принесло мільярди доларів російській державі, яка має критично важливі потреби для ведення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: