Експерт розповів, як забезпечити суверенітет України-вистачило б 50 боєголовок "ядерки" / УНІАН

Колишній радник глави Офісу президента Олексій Арестович запропонував вихід для вищих політичних кіл США на тлі їх "жалю" з приводу ядерного роззброєння України в рамках підписання Будапештського меморандуму

Зокрема, він відреагував на слова колишнього президента США Білла Клінтона в спільному ефірі з російським блогером Марком Фейгіним. За словами Арестовича, його заява - важливий сигнал для всіх тих, хто став висловлювати сумніви й згадувати "про втому" в питанні військової допомоги Україні. 

Він вказав, що Захід сильно заборгував Україні, адже тепер всю ту зброю, від якої Київ відмовився в 1990-х роках - ворог використовує для ударів по наших територіях.

"Вони залишили Москву "смотрящей", вони виростили цього монстра, вони були головними апологетами-інвесторами Путіна, вони пустили його в Бучу, прийняли авансом до "Великої Сімки", - перерахував Арестович. 

За його словами, якщо відмову від стратегічної ядерної зброї ще можна зрозуміти, то тактичну - Україна могла б собі залишити, і гроші б на це знайшлися. Вистачило б близько 50 боєголовок, щоб забезпечити суверенітет України, вважає він.

"Ви не хочете нас приймати в НАТО? Хлопці, ми на ваше прохання здали всю ядерну зброю, бомбардувальники і ракети, якими нас зараз вбивають...Ми Вам повірили - ви нас зрадили. Найкращий спосіб змусити повірити ще раз - взяти нас до НАТО. Ось тоді, схоже, що гарантії щодо України все ж будуть дотримані", - вказав Арестович. 

Заява Білла Клінтона

Нагадаємо, що в інтерв'ю ірландському мовнику RTÉ колишній лідер США Білл Клінтон заявив, що шкодує про ту політичну роль, яку він взяв на себе у питанні відмови України від ядерної зброї.

За його словами, найімовірніше, Путін не наважився б вести війну проти України, май вона ядерну зброю. Тепер він відчуває "особисту причетність" до подій, які відбуваються в Україні, вказав Клінтон.

Як відомо, до 1991 року Україна входила до трійки країн за розміром ядерного арсеналу, який мала у себе на озброєнні. Пізніше країна стала підписантом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та зобов'язалася ліквідувати всю ядерну зброю, підписавши в 1994 році Будапештський меморандум - договір про гарантії безпеки, які країни-гаранти повинні забезпечити Україні після її відмови від "ядерки". 

Вас також можуть зацікавити новини: