Фото ua.depositphotos.com

Наразі проведено розслідування понад 10-и наймасштабніших кейсів у США, Бельгії, Франції та інших юрисдикціях.

Про це повідомила Лілія Кузнець, адвокатка VB PARTNERS, під час професійної події 12-th KYIV CRIMINAL LAW FORUM.

"Західний бізнес переважно використовує два формати обходу санкцій: постачання товарів через компанію-посередника, яка не включена в жоден санкційний список, або продовження строку дії старих контрактів. Остання схема більш характерна для компаній із ЄС, оскільки відповідними рішеннями Ради ЄС впроваджена заборона на постачання товарів подвійного призначення російським підприємствам за винятком постачання на підставі контрактів, укладених до 1 серпня 2014 року. Це тривалий час дозволяло бізнесу просто подовжувати угоди", – зауважила Лілія Кузнець.

Відео дня

Пошуком прикладів та розслідуваннями юристи займаються в рамках проєкту Total isolation of Russia, який ініціювали спільно VB PARTNERS та Олександр Дубілет, екс-голова правління "ПриватБанку". Мета проєкту – притягнути до відповідальності компанії ЄС та США, які співпрацюють з російським ВПК.

Серед з'ясованих фактів: поставка лінії для виробництва патронів від бельгійської New Lachaussee концерну "Калашніков", високоточних французьких компасів Safran на броньовану техніку РФ, встановлення тепловізорів та інших систем Thales на російські БМП.

Один із найбільш масштабних кейсів, яким команда займається й сьогодні  – мікрочипи Intel, які рф використовує для створення ракет "Калібр".

Юристи VB PARTNERS направляють заяви до правоохоронних органів країни, в якій зареєстрована діяльність компанії-порушника. Важливо, що, залежно від юрисдикції, відповідальність за порушення санкцій може бути не лише адміністративною, але й кримінальною

Позитивний результат є вже сьогодні. Європейська комісія за заявою команди VB PARTNERS ініціювала розслідування щодо порушення санкцій французькою компанією Safran. Комісія скерувала заяву юристів до правоохоронних органів і взяла це розслідування під особистий контроль. 

Також за участю команди українських юристів був підготовлений проєкт питань до Комітету Міністрів Ради Європи щодо контролю за дотриманням санкцій.

"Ми не плануємо зупинятися на досягнутому. Очікуємо відповіді від зацікавлених суб'єктів, яким уже направлені звернення. Також активно моніторимо ЗМІ, результати досліджень профільних інститутів на предмет нових порушень санкцій та будемо реагувати як в юридичній, так і не в юридичній площині", – резюмує Лілія Кузнець.