Тихановська – президент Білорусі: опозиція виступила з заявою / фото REUTERS

У Білорусі опозиція заявила, що не визнає результатів нещодавніх президентських виборів. Водночас наполягає, що на перехідний період республіку могла б очолити головна опонентка чинного президента Світлана Тихановська.

Читайте такожЗМІ дізналися, що у Лукашенка планують втечу до Росії

Про це у Телеграмі написав Валерій Цепкало.

Відео дня

Йому Центрвиборчком Білорусі відмовив у реєстрації для участі в президентських виборах.

"Про жодні пів року керівництва Лукашенка не мовиться. Президент на перехідний період – Світлана Тихановська, законно обраний президент Республіки Білорусь", – наголосив Цепкало.

За його словами, Світлана Тихановська була змушеною покинути Білорусь під тиском російських спецслужб.

"Я знаю, якими брудними та мерзенними способами влада чинить тиск на нас: вони використовують дітей, чоловіків, рідних і близьких, щоб зняти з дистанції або дискредитувати в очах громадськості. Тільки влада не розуміє, що народ вже бореться не тільки за Світлану Тихановську. Люди борються за своє майбутнє", – підкреслив він.

Також політик запевнив, що він особисто підтримує Світлану Тихановську.

Крім того, опозиція створила петицію на підтримку Тихановської. У ній мовиться, що єдиним легітимним в країні президентом стала Світлана Тихановська. Натомість чинний президент Лукашенко вибори 9 серпня програв.

"За даними екзитполів, за офіційними результатами на різних ділянках, а також за підрахунками реальних бюлетенів, які сфотографували білоруси, ми говоримо про те, що понад 80% голосів віддали за Світлану Тихановську", – переконують автори петиції.

За їхніми словами Лукашенко показав свої сині пальці, що вчепилися в трон і вже є забрудненими кров'ю білоруського народу. Його не зупиняють ні жінки, ні підлітки. Водночас у карателів в хід йдуть кийки, бойові кулі, газ, водомети, груба сила, побиття мирного беззбройного населення.

"Білоруси борються за базове право – вільні та чесні вибори. Лукашенко нахабно бреше, що протестами в Білорусі керують з-за кордону або що інтернет, мобільний зв'язок у нас відключають через кордони. Нас обманювали протягом 26 років і зараз обман триває. Лукашенко хоче приховати злочини проти свого народу", – йде мова в описі до петиції.

Також автори закликають:

  • світове співтовариство – допомогти зупинити це свавілля, що відбувається у Білорусі;
  • самих білорусі – визнати Світлану Тіхановську єдиним законно обраним президентом, допомогти звільнити політв'язнів, допомогти провести вільні та демократичні вибори.

Станом на 18:00 15 серпня петицію підписали понад 94 тисячі осіб.

Вибори президента Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагав Олександр Лукашенко.
  • Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйки вийшли працівники найбільших підприємств країни. У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, били й навіть вбивали. У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження».
  • На насильство з боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав. ЄС заявив, що займається підготовкою санкційного списку, та що не визнає вибори в Білорусі.
  • 14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенка з 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин.
  • Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.