Саакашвілі бореться за крісло прем'єра Грузії, але шанси в нього не дуже хороші / фото УНІАН

Колишній президент Грузії добивається свого політичного повернення. Але він робить це з України, де він перебуває у "вигнанні".

Про це пише Washignton Post, додаючи, передвиборчий мітинг Михеїла Саакашвілі, який пройшов 16 жовтня, мав всі необхідні атрибути: плакати, натовп і радісні вигуки прихильників. Там було все, окрім самого лідера партії. Натомість зображення Саакашвілі транслювали на велетенський екран, встановленому в місті Батумі.

Читайте такожСаакашвілі пообіцяв виборцям у Грузії не вступати в конфронтацію з РосієюНа найближча дистанція, на яку будь-який виборець може наблизитися до колишнього президента Грузії. Тепер Саакашвілі бореться за крісло прем'єр-міністра. Зараз він в "самоорганізованому вигнанні" в Україні, де він працює на уряд. В Грузії його позбавили громадянства й заочно винесли кілька вироків. В таку країну він прагне повернутися.

Відео дня

Це досить зухвалий гамбіт на парламентських виборах, які пройдуть 31 жовтня. Кампанія вже сповнена драматизму. А для самої Грузії, затисненої між Росією й Туреччиною, ставки дуже високі. Виборці будуть вирішувати, чи вирветься країна з міцної хватки правлячої партії "Грузинська мрія", яку створив найбагатший олігарх і фактичний лідер Грузії Бідзіна Іванішвілі. "Коктейль" доповнюють тривоги через вплив Росії на країну, яка не відмовляється від мрій про вступ НАТО. Важливо пам'ятати і про контроль Москви над двома грузинськими сепаратистськими регіонами. Крім того, не зрозуміло, що робити з Саакашвілі, якщо його партія "Об'єднаний національний рух" переможе.

В 2015 році його позбавили громадянства Грузії, тому що він отримав українське, ставши головою обласної адміністрації Одеської області. Потім у 2017-му український президент Петро Порошенко позбавив Саакашвілі й українського громадянства. Тож грузинський екс-лідер на якийсь час став особою без приналежності до будь-якої країни. Наступний президент України Володимир Зеленський повернув український паспорт Саакашвілі й зробив його головою групи радників, чия місія включає боротьбу проти олігархів. У відповідь Грузія відкликала свого посла на консультації. В Києві досі немає голови дипломатичної місії Грузії.

Читайте такожУ "Слузі народу" прокоментували можливе повернення Саакашвілі у ГрузіюВ 2018 році Саакашвілі винесли два вироки: за зловживання владою і вбивство. Загалом, він повинен відбути 9 років у в'язниці. Екс-президент відкидає всі звинувачення. А його прихильники вважають їх політично мотивованими. Грузинські чиновники публічно не коментували можливі юридичні проблеми в разі перемоги Саакашвілі. Тож судові рішення й проблема громадянства лишаються проблемою.

Опитування свідчать, що Саакашвілі буде тяжко повернутися в грузинську політику. "Грузинська мрія" лишається лідером у всіх опитуваннях перед виборами. Партія Саакашвілі на другому місці. Іванішвілі, який обіймав посаду прем'єр-міністра в 2012-2013 роках, здобув свої статки у "шалені роки" після розпаду СРСР. Він зберігає ділові зв’язки з Росією. Тож критики підозрюють, що у нього також тісні зв'язки з Кремлем. Іванішвілі заперечує це.

Але минулого червня "Грузинська мрія" запросила російського депутата виступити в парламенті Грузії. Він виголосив промову російською мовою з місця спікера. Це спровокувало масові протести в Тбілісі. 

"Росія активно використовує своїх політичних маріонеток й інші праві радикальні групи для поширення фальшивих новин і провокації нестабільності, намагаючись розколоти суспільство з метою досягти бажаного результату. А саме - дестабілізації Грузії. Уряд, нажаль, нічого не зробив у цьому полі", - сказала директор Transparency International Georgia Ека Гігаурі.

Битва між партіями Іванішвілі й Саакашвілі також зачіпає війну в Нагірному Карабасі, - населеному етнічними вірменами анклаві в Азербайджані. Грузія зберігає нейтралітет у цьому конфлікті. Але Саакашвілі вже став на бік Азербайджану, заявивши, що спірний регіон - суверенна територія країни.

Читайте такожГрузія через чотири роки хоче подати заявку на членство у ЄвросоюзіНаразі найбільший електоральний фактор - це пандемія коронавірусу. Популярність "Грузинської мрії" збільшилася через початкову ефективну реакцію на спалах. Але кількість хворих зростає. Якщо першого вересня в Грузії було 19 смертей і 1510 випадків зараження, то 21 жовтня загиблих вже 158, а заражених - 20 тисяч.

Економічні наслідки жорсткого карантину на початку року стають більш помітними. Рівень безробіття в Грузії зростає, а національна валюта ларі впала до рекордно низького показника. Грузинський омбудсмен Ніно Ломджарія розкритикувала мітинг Саакашвілі в Батумі, назвавши його "абсолютно безвідповідальним". Тому що в ньому взяли участь тисячі людей, багато з яких не носили маски й не дотримувалися соціального дистанціювання.

Тим часом, менші партії сподіваються отримати підтримку виборців, яким не подобається обирати між партіями Саакашвілі й Іванішвілі.

"Вдар Бідзіну, здивуй Мішу!" - це гасло партії "Європейська Грузія".

Повернення Саакашвілі до Грузії: що відомо