Naval Air Systems Command

Оприлюднені "звіти про небезпеку" детальніше описують три випадки контактів літаків ВМС США з "неідентифікованими повітряними феноменами". Про них стало відомо після того, як минулого місяця Пентагон офіційно розсекретив відеоматеріали цих випадки.

"Невідомий літальний апарат був невеликим, завбільшки з валізу. Він був срібного кольору", - йдеться в одному зі звітів. Як пише CNN, він стосується випадку, який стався 26 березня 2014 року.

Під час того контакту літак F/A-18 ВМС США "пролетів повз об'єкт за 1000 метрів", але не зміг остаточно визначити його тип. Пілот "спробував відновити візуальний контакт з апаратом, але не зміг". CNN пояснює, що його журналісти отримали документи Центру безпеки ВМС США, які раніше були під грифом "Інформація з обмеженим доступом". Ці папери стосуються трьох коротких відео контактів з "неідентифікованими повітряними феноменами", які Пентагон оприлюднив наприкінці минулого місяця.

Два з них містили також записи голосів пілотів, які коментували швидке пересування невідомих об'єктів. Один з військових припустив, що має справу з безпілотником. Нові документи вказують на те, що військові розділяли це припущення. В них нерозпізнані об'єкти в небі позначаються як "непілотовані повітряні системи". Так Пентагон офіційно називає безпілотники.

Читайте такожЯпонія розробить протокол дій на випадок контактів з представниками інопланетних цивілізацій

В іншому звіті про контакт, який стався в листопаді 2013 року, пілот F/A-18 ВМС США "зміг візуально роздивитися невеликий апарат".

"Розмах крил апарата становив приблизно 1,5 метри. Він був білого кольору без будь-яких інших розпізнавальних позначок. Зважаючи на його невеликий розмір, літак був ідентифікований як непілотована повітряна система", - йдеться в документі.

Інший випадок стався 27 липня 2013 року. В звіті про нього йдеться про те, що "апарат був білого кольору, а його розміри й форма приблизно відповідали параметрам безпілотника чи ракети". Але у всіх документах сказано, що попри те, що НЛО був розпізнаний як безпілотник, військові США не змогли визначити, хто їхній оператор. І це становить великий виклик для безпеки літаків ВМС у регіоні контактів. А вони відбулися в межах тренувальної зони біля узбережжя штату Вірджинія.

"Після польоту, агенція з контролю звернулася до численних місцевих операторів непілотованих повітряних систем. Але жоден з них нічого не знав про нерозпізнаний апарат", - йдеться у звіті за листопад.

"Здається мені, що це лише питання часу, коли один з наших F/A-18 посеред неба зіштовхнеться з таким невідомим апаратом", - сказав автор одного зі звітів.

Читайте такожКиян спантеличили 17 неопізнаних об'єктів в небі (відео)

"З багатьох точок зору, безпілотні апарати становлять більшу загрозу, ніж пілотовані. Вони візуально менші й не такі помітні на радарах, як літаки", - йдеться в одному з документів.

CNN пише, що не виключений і сценарій, при якому безпілотники могли належати ворожій країні на зразок Росії чи Китаю. Ці країни могли використовувати такі апарати для збору інформації про американські військові операції. У ВМС США тепер є формальна інструкція, як пілотам слід повідомляти про контакт з НЛО.