Ілюстрація REUTERS

Ірак не може дозволити собі платити мільйони доларів працівникам і пенсіонерам. Амбітні плани Мексики щодо розвитку країни зірвані. Еквадор урізає зарплати урядовцям, а Венесуела взагалі на межі "між життям і смертю". Нігерія, тим часом, шукає, де позичити 7 мільярдів доларів.

Пандемія коронавірусу і обвал цін на нафту, спричинений нею створили жахливу катастрофу для країн, виживання економіки яких гостро залежить від експорту енергоносіїв, - пише New York Times. Видання нагадує, що Росія, Саудівська Аравія і США лишаються найбільшими виробниками нафти у світі. За попередні роки вони збудували собі "подушки безпеки" на випадок кризи. Але стрімкий обвал попиту на нафту, який почався через те, що мільярди людей змушені сидіти вдома через коронавірус, перевернув для них все. Склалася ситуація, яку навіть ветерани промисловості не змогли передбачити.

"Ніхто собі й уявити не міг кризу таких масштабів. Жоден зі сценаріїв не передбачав нічого подібного", - сказав експерт з питань глобальної енергетики і віце-голова компанії IHS Markit Даніел Єрджін.

Відео дня

Читайте такожCNN: Що означають від'ємні ціни на нафту?

В США ціни на нафту вперше в історії впали нижче нуля цього тижня, змушуючи виробників платити своїм клієнтам за те, що вони візьмуть непотрібну нафту. Надлишок цієї сировини погрожує завдати великий економічний біль індустрії, яка, здавалося б, до цього часу процвітала. Перенасичення змусило адміністрацію Дональда Трампа почати переговори з Росією і Саудівською Аравією про скорочення виробництва.

"Думка про те, що ми енергетично незалежні чи домінуємо, помилкова", - сказав професор Школи міжнародних справ Колумбійського університету Джейсон Бордофф.

Він зауважив, що глобальний ринок впливає на США. І він показав, що коли "ціни на нафту зростають, ми відчуваємо біль, а коли вони обвалюються, нам доводиться телефонувати в Москву і Ер-Ріяд, щоб якось це владнати". New York Times описує, як шок від нафти і коронавірусу впливає на залежні від енергоносіїв країни по всьому світу.

Наприклад, Ірак, як вважають в Міжнародній енергетичній агенції, зазнає більшого удару, ніж будь-яка інша залежна від нафти країна. Приблизно 90% доходів уряду припадає на експорт "чорного золота". І Багдаду потрібні ці гроші, щоб виплатити допомогу більш ніж чотирьом мільйонам працівників, а також сплатити пенсії й допомогу бідним. Іракський уряд зможе вистояти лише за умови, що барель буде коштувати 61 долар, як це було минулого грудня. Але тепер він не зможе виплатити допомогу, не кажучи вже про пенсії, субсидії й інші операції.

"Проблеми почнуться в травні", - сказав економіст і радних прем'єр-міністра Іраку Мудхер Мохаммед Салех.

"Нам кожного місяця буде невистачати 4,5 мільярда доларів. Що в такому випадку робити? Це головний біль", - додав він.

Читайте такожОбвал цін на нафту: подешевшання марки Brent та закупівлі на червень

Росії поки вдавалося уникнути проблем через обвал цін на нафту. Попри драматичні події на ринку, рубль втратив лише 2% своєї вартості у вівторок. Так склалося, що високі ціни на нафту в минулі два десятиліття економічно збагачували країну і живили амбіції Володимира Путіна. Але Росія вступила в кризу підготовленою, створивши чималі запаси твердої валюти й скоротивши бюджетні витрати ще під дією санкцій Заходу, запроваджених впродовж останніх шести років через російську агресію проти України. Путін і його команда в сфері економічної політики можуть спертися на резерви в розмірі 565 мільярдів доларів.

Але як довго Росія зможе протриматися? Лишається невідомим. Інвестиційний банк Renaissance Capital підрахував, що російські резерви зможуть 6 років підтримувати нинішній рівень державних витрат за умови, що барель буде коштувати 35 доларів. З'явилися ознаки того, що Путін нервує. Пом'якшення наслідків обвалу цін на нафту - не єдиний тягар, який падає на російські запаси. Країна досі не оголосила про запуск власних програм допомоги бізнесу, постраждалому від карантину через коронавірус. Однак, поява таких програм дуже вірогідна.

Читайте такожForbes: Росія втрачає доходи від нафти, які допомогли почати війну проти України

Низькі ціни на енергоносії також позбавляють Росію нафтового і газового важеля впливу в Європі, за допомогою якого вона сіяла політичні розколи, роздаючи більш вигідні умови таким країнам, як Німеччина, Італія, Угорщина тощо. Тепер в Росії немає цього важеля.

"Всі будуть тонути через дешеву нафту й пандемію коронавірусу. Росія навряд чи потоне більше інших", - вважає голова Eurasia Group Кліф Капчен.

Тим часом, проблеми на нафтовому ринку сколихнули всю Південну Америку, але найбільше постраждає найслабша економіка в регіоні - Венесуела. Вона покладається на продажі нафти для того, щоб імпортувати продукти й паливо. Навіть до обвалу цін країні було складно знайти покупців через жорсткі санкції США. В МВФ прогнозують, що економіка Венесуели обвалиться на 15% цього року. І це найбільше падіння в регіоні.

В Еквадорі президент Ленін Морено назвав обвал енергетичного ринку "найбільш критичним моментом в історії країни". Як і у випадку Венесуели, падіння цін застало Еквадор в найгірший момент. Оскільки країна страждає від найбільш агресивного спалаху коронавірусу в регіоні. До того ж їй доводиться розбиратися з постійними аваріями на нафтопроводах.

Читайте такожЕксперт розповів про причини та наслідки різкого обвалу на нафтовому ринку

Цього тижня виповниться чотири роки з моменту, як крон-принц Мохаммед бін Салман оголосив, що в 2020 році Саудівська Аравія зможе вижити й без нафти. Це передбачення виявилося надто оптимістичним. Королівство лишається одним з найбільших виробників нафти у світі і залежить від неї не менше, ніж будь-коли. Ставши фактичним правителем Саудівської Аравії, принц Мохаммед започаткував низку ініціатив: від диверсифікації економіки до розширення сфери туризму й розваг, придушення ворогів у Ємені й конфронтації з Іраном. Тепер овал цін на нафту відбирає в Ер-Ріяду фінанси, потрібні на всі ці проекти. Це означає, що замість того, щоб інвестувати в нове місто на узбережжі Червоного моря, яке функціонує на сонячній електроенергії, принцу Мохаммеду доводиться займатися балансуванням бюджету країни.

Для уряду Саудівської Аравії це була проблема ще до початку нафтової війни з Росією минулого місяця, яка теж зробила свій внесок в початок обвалу цін через пандемію. Щоб збалансувати бюджет, Саудівській Аравії потрібно, щоб барель коштував 80 доларів. А це в чотири рази більше, ніж зараз.