Розміщення арсеналу в регіоні відбудеться для посилення стримування Китаю / фото скріншот

Збройні сили США планують розгорнути наземні ракети середньої дальності в Індо-Тихоокеанському регіоні в 2024 році. Про це повідомляє Nikkei Asia, посилаючись на речника Тихоокеанської армії США Роба Філліпса.

За його словами, перше розміщення арсеналу в регіоні після закінчення Холодної війни відбудеться для посилення стримування Китаю. Варіанти, які розглядаються, включають наземні версії Standard Missile-6 (SM-6) і крилатої ракети Tomahawk. Вважається, що дальність польоту ракет становить від 500 до 2700 кілометрів. При цьому Філліпс не надав подробиць про те, де і коли можуть бути розміщені американські ракети.

Видання уточнює, що це перше розгортання після того, як у 2019 році закінчився термін дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Угода, підписана з Радянським Союзом у 1987 році, забороняла країнам розробляти та володіти ракетами наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 км.

Відео дня

"Китай продовжував розширювати свій арсенал ракет середньої та малої дальності, тоді як США були пов’язані Договором. Відповідно до щорічного звіту Пентагону про військову міць Китаю, Пекін зараз має 1500 ракет з дальністю від 1000 до 5500 км", - йдеться у статті.

Анкіт Панда, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, сказав, що армія США надішле ракети середньої дальності в основному на територію США Гуам, очікуючи більшого розгортання до азіатських союзників у непередбачених обставинах.

"Вони будуть постійно розгорнуті на територіях США в регіоні, в першу чергу на Гуамі. Союзники можуть бути готові до ротаційного розгортання сил під час криз, але це дуже залежить від майбутньої політичної динаміки", - зазначив Панда.

Відносини США та Китаю - останні новини

США повинні бути готові до одночасних війн з Китаєм і Росією. Про це йдеться у звіті призначеної Конгресом двопартійної комісії зі стратегічної політики. Там зазначили, що США повинні продовжити термін служби підводних човнів з балістичними ракетами та розмістити більше тактичної ядерної зброї в Азії та Європі.

Тим часом у США заявили про підготовку Китаю до війни. За словами Джона Болтона, колишнього радника попереднього президента США Дональда Трампа, загроза не обмежується військовими справами, але поширюється також на політику та економіку.

Вас також можуть зацікавити новини: