ЄС необхідно провести необхідну внутрішню роботу з розширення / фото REUTERS

Згідно з проектом декларації саміту, ЄС має намір підвищити свій оборонний потенціал, щоб протистояти Росії у загрозливій глобальній обстановці.

"Ми будемо зміцнювати нашу оборонну готовність і розвивати європейську оборонну технологічну і промислову базу, в тому числі за рахунок збільшення інвестицій", - йдеться в тексті неформальної зустрічі лідерів, яка відбудеться в Гранаді, Іспанія, наступного тижня, пише POLITICO.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну та перспектива повернення Дональда Трампа на пост президента США наступного року у Вашингтоні (що може призвести до зменшення військової підтримки Києва) змусили Брюссель переосмислити свій підхід до оборони.

Відео дня

Так звана Гранадська декларація, про яку вперше повідомило агентство Bloomberg, спрямована на те, щоб підготувати політичний напрямок для наступної Європейської комісії, зачіпаючи різні питання, такі як конкурентоспроможність, міграція і розширення.

Що стосується розширення ЄС, в тексті стверджується, що воно зміцнить "європейський суверенітет і стане геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання на нашому континенті".

Але незалежно від цього, як ЄС, так і майбутні країни-члени повинні бути готові, і "Союзу необхідно провести необхідну внутрішню роботу" з розширення. Проект заяви ще може змінитися напередодні саміту в Іспанії 6 жовтня.

Виклики перед ЄС через війну в Україні

Російський лідер вторгся в Україну минулого року, абсолютно помилково вважаючи, що це буде коротка і славна війна. Його теорія перемоги тепер обертається навколо того, щоб в довгостроковій перспективі пережити як Київ, так і його західних союзників.

Останнім часом список причин, за якими Путін вважає, що це може спрацювати - від успіху його зернової блокади до його здатності продовжувати виробництво крилатих ракет, незважаючи на санкції, - розширюється, пише Bloomberg. 

Європа доведеться діяти так, як вона не робила раніше. Це означає, що потрібно виробляти більше зброї для України і знаходити більше грошей, тому що захист від військової машини Росії обходиться дорого. Але Європі також необхідно послати послідовний сигнал про те, що вона розглядає оборону України як довгостроковий стратегічний пріоритет. І неодмінною умовою для цього є отримання Україною зеленого світла для переговорів про вступ до ЄС у грудні.

Вас також можуть зацікавити новини: