Жозеп Боррель розповів про проблеми з військовою допомогою Україні / скріншот

В Європейському Союзі існують перешкоди у закупівлі зброї для України за рахунок прибутків із російських заморожених активів. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на брифінгу після зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС.

"Ми схвалили правові акти для використання надприбутків з російських знерухомлених активів. Ви знаєте, що це було політично узгоджено. Сьогодні ми схвалили правові акти і узгодили мою пропозицію щодо використання 90% цих прибутків для негайних військових потреб України через Європейський фонд миру", - сказав Боррель.

Водночас, за його словами, досі не затверджені усі необхідні рішення для практичного використання прибутків із заморожених активів для закупівлі зброї для України через Європейський фонду миру.

Відео дня

"Я не буду заперечувати, оскільки я впевнений, що ви вже знаєте - у нас відбулося напружене, навіть гаряче обговорення щодо цієї військової підтримки для України, яка стикається з певними перешкодами у досягненні необхідної одностайності, аби зробити її ефективною", - сказав Боррель.

Він нагадав, що ще у березні лідери Євросоюзу політично схвалили створення Фонду допомоги України в межах Європейського фонду миру на суму у 5 млрд євро, але до цього часу цей спеціальний фонд не почав функціонувати.

За його словами, переважна більшість країн-членів ЄС виступають за те, аби усі незатверджені рішення щодо впровадження нового Фонду допомоги України були схвалені незабаром, і зокрема те рішення, яке дозволить використовувати прибутки з російських заморожених активів для закупівлі зброї.

При цьому, одностайність серед країн-членів ЄС відсутня через позицію одної країни, назву якої Боррель не повідомляє. Вочевидь, йдеться про Угорщину.

Як відзначив Боррель, для мобілізації ресурсів з метою військової підтримки України є ще 7 незатверджених правових текстів.

"Тому, ми не можемо дозволити, аби військова підтримка України від Європейського Союзу була заручником інших рішень. Це не має жодного відношення до цього конкретного питання, особливо з урахуванням надзвичайного характеру ситуації. Україна зараз потребує озброєнь, а не наступного року", - наголосив Боррель.

Високий представник ЄС сказав, що в ЄС вже триває довга затримка в ухваленні необхідних рішень для військової підтримки України.

Він сподівається, що в Євросоюзі незабаром вдасться фіналізувати довгострокові зобов'язання перед Україною, які, зокрема, стосуватимуться аспектів безпеки і оборони.

Ситуація із російськими активами в ЄС

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Рада Євросоюзу схвалила план із використання доходів від заморожених активів Росії для допомоги Україні.

Водночас, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що сума доходів від заморожених активів Російської Федерації розміром 3 млрд євро на рік не співставна з ціною самих знерухомлених активів у близько 260 млрд євро, і тому, треба повна конфіскація.

Вас також можуть зацікавити новини: