Психологи розповіли, як протидіяти психологічному насильству матері / фото ua.depositphotos.com

Нездорові стосунки з матір’ю можуть мати негативні наслідки ще довго після того, як дитина отримає правову свободу у віці 18 років. Можливі побічні ефекти для дитини включають депресію, занепокоєння, гнів і проблеми з поведінкою, та прояви подібних нездорових токсичних рис у міжособистісних стосунках з іншими людьми, пише parade.com.

Психолог Хайме Цукерман зазначає, що токсичним у стосунках з власною дитиною може бути як матір, так і батько. Але специфіка цієї "токсичності" у них різна, тому й говорити про них варто окремо. Наразі поговоримо саме про материнську токсичність.

Також слід зазначити, що "токсична поведінка" матері — це побутовий, а не науковий термін, хоча це зовсім не означає, що проблема вигадана. Як пояснила психолог Тара Лаллі, для токсичної матері характерна поведінка, в якій вона подає себе в ролі жертви у стосунках із дитиною та принижує значення успіхів дитини, аби змусити її постійно почуватися винною перед матір’ю.

Відео дня

8 основних ознак того, що ваша мати є "токсичною"

1. Звинувачення

Якщо кожен вечір — це вечір звинувачення, то матір, ймовірно, токсична.

"Звинувачення можуть бути якими завгодно, наприклад: "У мене був поганий день на роботі. Я прийшла додому, а дитина залишила свій LEGO на підлозі, тому я кричу на неї і кажу їй, що мій день зіпсований", — каже доктор Цукерман.

Вона зазначає, що залишати іграшки на підлозі є нормою для дитячої поведінки. Тому надто емоційна реакція матері на це – все одно що вдарити домашнього собаку після важкого дня на роботі.

2. Словесні чи емоційні образи

Словесне або емоційне насильство може мати форму емоційного або вербального маніпулювання, лайливого ставлення до дитини або приниження її. Це ставить дитину в положення, де вона сумнівається в своїй цінності.

3. Егоцентризм

Токсичні матері можуть ставити свої власні потреби та бажання вище за потреби своєї дитини. 

4. Надмірне втручання

Доктор Цукерман попереджає, що мами із такою поведінкою не завжди є справді токсичними. Іноді надмірне втручання в справи своєї дитини є щиросердним бажанням піклуватися. Але коли цього втручання забагато, це вже токсична поведінка.

Прикладом такого надмірного втручання є постійні дзвінки вчителям щодо кожної "надто низької" оцінки, яку вони поставили дитині, або втручання у сварки між дітьми.

"Це позбавляє дитину не тільки відповідальності контролювати свої емоції, але також позбавляє її можливості розвивати навички вирішення соціальних проблем", — каже доктор Цукерман. 

5. Ревнощі

Ця риса найчастіше проявляється до вже дорослої дитини. Класична ситуація – коли дитина отримує роботу мрії або зустрічає чудового партнера. В такому випадку токсична матір боїться, що тепер отримуватиме менше уваги.

6. Порушення "кордонів"

Токсичні матері, як правило, переступають певні негласні межі, не повідомляючи про це дитині. Усе це впливає на здатність дитини підтримувати здорові стосунки з батьками.

7. Контроль поведінки

Автономія дитини також є загрозою для токсичних матерів.

"Контроль над вихованням може виглядати як мікроменеджмент дитини", — каже доктор Голдман.

8. Залежність

Токсичні матері можуть мати проблеми зі зловживанням психоактивними речовинами або азартними іграми.

Як вилікуватися від токсичної матері

1. Встановіть межі

Цей крок важкий, але необхідний для дітей, які виросли з токсичними матерями. Межа може включати встановлення обмежень на час спілкування з токсичною матір’ю, частоту телефонних дзвінків або теми, які вони готові обговорити.

2. Терапія

Навіть встановлення меж може бути стресом для токсичної матері. Терапія важлива для обговорення минулих і теперішніх проблем. Іноді курс у професійного психолога може допомогти токсичній матері змінитися.

За словами доктора Цукерман, це може спрацювати, якщо йдеться про токсичну модель поведінки без поганих намірів від початку. Проте, чим більший нарцисизм матері або небажання змінитися, тим краще, що ви потрапите в терапевтичну кімнату без мами.

3. Увага до власних бажань

Доктор Цукерман каже, що ви маєте навчитися приділяти час та сили задоволенню власних бажань, щоб вилікуватися від психологічних травм, завданих токсичною матір’ю.

Інші матеріали про токсичні стосунки

Як писав УНІАН, існує кілька ознак, які свідчать про крах стосунків із партнером вже в найближчому майбутньому. Які саме – читайте тут.

Також ми розповідали про головні прикмети гультяя. Фахівець з подружніх зрад назвав ознаки, на які варто звертати увагу, аби виявити невірність партнера.

Вас також можуть зацікавити новини: