Чому кішки муркочуть - 7 можливих причин / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Практично всі домашні коти муркочуть, хтось більше, хтось менше, але мур - це як котяча візитна картка. Воно і заспокоює, і розчулює, іноді рука сама тягнеться почухати "хвостика", щоб вони замурликали від задоволення. Втім, як виявилося, далеко не завжди. Чому кішки муркочуть, коли їх гладять, і в яких випадках муркотіння має насторожити - розповідаємо в матеріалі.

Чому коти мурчать - фізіологія

Учені давно вже вивчають, чому кішки муркочуть, і звідки лунає звук. Найімовірнішою вважають версію, що цей звук створюють м'язи всередині гортані: вони рухаються, розширюючи і стискаючи голосову щілину навколо голосових зв'язок. Ось і виходить, що кожного разу, коли кішка чи кіт вдихає і видихає, то повітря вібрує. Так виходить муркотіння. Але що саме викликає його - наука не може сказати зі 100%-ю точністю. Відомо лише, що муркотіння - не завжди ознака задоволення.

Що означає, коли кішка муркоче - 7 можливих причин

Вченим вдалося виділити кілька причин, через які коти муркочуть:

Відео дня
  • Причина 1 - щоб висловити задоволення

Що значить, якщо кіт муркоче, коли його гладиш - знають усі. Це від задоволення. У такий спосіб "хвостик" говорить, як йому добре, коли ви його чухаєте за вушком або просто погладжуєте. Більшість, до речі, в такі моменти норовить влаштуватися зручніше у вас на колінах, починають перебирати передніми лапами, ледь випускаючи кігті, а "мур" стає дуже гучним на знак подяки - ось чому кішки муркочуть, як трактор.

  • Причина 2 - щоб зняти стрес 

Кішки можуть муркотіти, якщо відчувають тривогу - наприклад, при переїзді або в незнайомому місці. Також помічено, що мурчать після бійки або під час пологів. Існує думка, що муркотіння провокує вироблення гормону, який знижує відчуття страху. Ось кішки самі себе і заспокоюють - і людину, до речі, теж: доведено, що муркотіння скорочує ймовірність у людей серцевого нападу на третину, а ще - приводить у норму пульс і тиск.

  • Причина 3 - щоб поспілкуватися

Іноді кішки муркочуть, бо так вони розмовляють. Це може бути відповідь вам, коли ви їх похвалите, або як привітання. Буває, що муркотіння - це ознака невдоволення. У будь-якому разі воно відрізняється від звичайного - стає переривчастим і неритмічним. Щоб зрозуміти, що кішка хоче від вас, потрібно звернути увагу на мову її жестів.

  • Причина 4 - щоб привернути вашу увагу

Іноді незрозуміло, чому кішка мурчить без причини - принаймні нам так здається. Але коти нічого не роблять просто так. Муркотіти вони починають ще з дитинства, щоб привернути увагу мами, а в дорослому житті (коли їхня мама - це ви), муркочуть інстинктивно, даючи зрозуміти, що щось не так. Наприклад, ви забули їх погодувати. До речі, таке муркотіння - більш дзвінке, ніж традиційне, і схоже на плач дитини.

  • Причина 5 - щоб вилікуватися і вилікувати

Мурчання котів має частоту 25-150 Гц - саме їх застосовують у сучасній фізіотерапії для лікування. Ці звукові хвилі зчитує тіло кішки і прискорює процес відновлення тканини - наприклад, швидше загоюються рани, зростаються кістки, зменшуються набряки. Таким чином кішки самі себе відновлюють, наприклад, після падіння, стерилізації, бійки. Іноді кішки видають муркотіння на певних частотах, коли бачать хворого "родича" - таким чином вони лікують і його. І ось чому коти мурчать уночі: муркочучи уві сні, вони допомагають собі підтримати кістково-м'язову систему, коли немає достатнього фізичного навантаження.

Лікувати кішки здатні й людину - помічено, що через кілька хвилин після такої терапії минають головний біль і ломота.

  • Причина 6 - щоб пофліртувати

Іноді любителі кішок не розуміють, чому кішка мурчить і кусає, при чому різко і без явної причини. Фахівці кажуть, що так "хвостики" проявляють нереалізований статевий інстинкт, наприклад, ті, хто не ходить гуляти або стерилізовані. Також кішки починають муркотіти, щоб привернути увагу кота - це в них такий флірт. Це муркотіння, як правило, може супроводжуватися гарчанням і нявканням.

  • Причина 7 - щоб сказати, що захворіли

Є випадки, коли кішка і кіт муркочуть без упину - ось це повинно насторожити, бо може бути ознакою важкої хвороби. Наприклад, коронавірусної інфекції, внаслідок якої розвивається інфекційний перитоніт. У цьому разі муркотіння супроводжується здуттям живота, оскільки в легені та живіт потрапляє рідина. Слід терміново звернутися до лікаря, щоб врятувати кішці життя.

Чому не муркоче кіт

    Чому кіт перестав муркотіти / pixabay.com

Іноді коти перестають муркотіти. Трапляється, що вони й раніше не муркотіли, просто була помітна вібрація в животі та грудях - це нормально. Але якщо ваші кіт або кішка різко перестали муркотіти, то це вже привід для занепокоєння. Іноді це ознака захворювання дихальної системи, іноді - стресу. У будь-якому разі краще проконсультуватися з лікарем, якщо потрібно, він призначить лікування.

Якщо це стрес, постарайтеся його мінімізувати: виділіть "хвостику" затишне місце, купіть нові іграшки, більше проводьте з ним часу. Він обов'язково відчує вашу любов і турботу і, будьте впевнені - знову скаже вам "мур".

Раніше ми розповідали, як відучити кішку гадити раз і назавжди.

Вас також можуть зацікавити новини: