УНІАН дізнавався, які дієти для схуднення були популярними в СРСР / фото ua.depositphotos.com

За радянських часів жінки прагнули до стрункої фігури так само наполегливо, як і сучасні модниці. Для цього вони вдавалися до різних методів схуднення, серед яких дієти займали важливе місце.

Залежно від строгості і цілей класифікувалися радянські дієти за номерами. Читайте далі, щоб дізнатися, який номер дієти найсуворіший, що не можна їсти при дієті номер 4, чим відрізняється стіл номер 1 від столу номер 5, а також, кому призначають 9 стіл.

Як худнули радянські манекенниці - що важливо знати

Однією з найпоширеніших в СРСР була дієта 5, яка обмежувала споживання жирів і вуглеводів.

Відео дня

Виділяли тоді і інші ефективні дієти для швидкого схуднення. Наприклад, номер 4. Вона припускала виключення з раціону гострого, смаженого і жирного.

А для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями призначалася дієта номер 9. Основні її принципи включали:

  • обмеження споживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукор, мед, джеми, солодощі);
  • регулярний прийом їжі з певним інтервалом часу;
  • обмеження споживання тваринних жирів і холестерину;
  • включення в раціон харчування багатих харчовими волокнами продуктів.

При такій дієті лікарі рекомендували їсти овочі, фрукти, висівки і зернові каші.

Найефективніші дієти в СРСР - перелік

Ось короткий опис основних з радянських дієт:

  • Дієта 1. Вважалася найсуворішою. Була призначена для тих, у кого були гострі захворювання шлунково-кишкового тракту та інші патології. Направлялася на зниження симптомів захворювань і допомагала відновленню та загоєнню уражених ділянок. Грунтувалася на виключення гострої, жирної, копченої і пряної їжі з раціону, а також на частих, але невеликих прийомах їжі. 
  • Дієта 2. Призначалася для пацієнтів з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період загострення. Включала в себе обмеження жирів, вуглеводів і харчових волокон, а також виключення гострої і кислої їжі. Повинна була дотримуватися під наглядом лікаря та підходила для тривалого застосування.
  • Дієта 3. Рекомендувалася для пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки і жовчовивідних шляхів. Призначалася для підтримки здоров'я, а також для зниження ризику загострень і поліпшення загального стану організму. Грунтувалася на обмеженні жирів і вуглеводів, а також на збільшенні споживання білка та вітамінів.
  • Дієта 4. Призначалася для пацієнтів з хронічними захворюваннями стравоходу, шлунка і кишечника в період ремісії для поліпшення стану, зниження ризику загострень і прискорення процесу одужання. Включала в себе виключення гострої, смаженої та жирної їжі, а також обмеження солі і спецій.
  • Дієта 5. Рекомендувалася для пацієнтів із захворюваннями жовчного міхура і печінки. Була заснована на виключенні з раціону смаженого, копченого та жирного, щоб уникнути загострення захворювання й негативного впливу на функціонування печінки. Перевага при цьому віддавалася легкозасвоюваним продуктам, багатим білками і вуглеводами (каші на воді, нежирне м'ясо та риба, терті овочі, фрукти і ягоди).

Так що, радянські манекенниці, як і жінки, які вели звичайний спосіб життя, вибирали різні методи для схуднення в залежності від поставлених цілей і загального стану здоров'я.

"Очкова дієта" - на чому заснована

Деякі з радянських жінок вдавалися до вельми незвичайнихм методів, таким як "очкова дієта". Вона була заснована на припущенні, що якщо носити окуляри з неправильним діоптрійним склом, то це може знизити апетит та допомогти у схудненні.

Ефективність даного методу була сумнівною і не підтверджувалася науковими дослідженнями. Деякі люди могли відчувати дискомфорт та навіть проблеми із зором через носіння неправильних окулярів.

Швидше за все, це був один з безлічі незвичайних і нетрадиційних методів, які популяризувалися в певні періоди часу, але не мали наукове обгрунтування та не були ефективними.

Таким чином, в радянському суспільстві існувало безліч дієтичних методик, які по-різному допомагали жінкам досягати бажаної стрункості та підтримувати здоров'я.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, Коли і як з'явилися талони на їжу в СРСР.

Вас також можуть зацікавити новини: