Авраменко дав важливу мовну пораду / Колаж УНІАН / Скриншот, фото УНІАН

Українською правильно казати "гривня", а не "гривна". Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів доцент Київського національного університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

"Запам'ятайте: гривна - це старовинна нашийна прикраса у формі обруча, здебільшого із золота. А от на гроші треба казати "гривня". До речі, і російською мовою теж не "гривна", а "гривня", - пояснив він.

Також мовознавець нагадав, що слово "копійки" у множині має наголос на останньому складі. "Тому правильно сказати не "п'ять копі'йок", а "п'ять копій'ок", - додав Авраменко.

Інші мовні поради від Авраменка:

Дослідник і популяризатор української мови часто вказував українцям на поширені помилки. Наприклад, він пояснював, чому не варто вживати вислів "поступати до вузу".

Раніше вчитель пояснив різницю між словами "вірогідний", "імовірний" та "достовірний", з тлумачення яких в українців іноді виникають проблеми.

Також Авраменко розповів, чи можна в українській казати слово "кофе". Вчитель зазначив, що це слово можна знайти в академічному тлумачному Словнику української мови 1970-1980 років, однак є важливий нюанс.

Вас також можуть зацікавити новини: