Насіння є відмінним джерелом клітковини / фото ua.depositphotos.com

Насіння існує вже мільйони років і служить основою життя рослин, але тільки недавно його неймовірну поживну цінність почали цінувати по-справжньому. Воно є концентрованим джерелом поживних речовин, які можуть творити чудеса з нашим здоров'ям, пише Eat This, Not That.

Оскільки насіння є чудовим джерелом клітковини, вживання достатньої кількості може знизити ризик розвитку раку товстої кишки, збагатити мікробіом кишечника та підтримувати баланс цукру в крові.

Отже, включення різного насіння у повсякденні страви - це проста і ефективна стратегія урізноманітнити харчування.

Відео дня

6 найкорисніших видів насіння

Попри те, що існує багато різновидів насіння, фахівці особливо виділяють шість найбільш корисних для здоров'я:

Насіння чіа. Згідно з мета-аналізом 2021 року, насіння чіа, як рослинне джерело жирних кислот омега-3, може підтримати здоров'я вашого серця, знижуючи загальний рівень холестерину. Також було доведено, що насіння чіа знижує артеріальний тиск у людей з діабетом 2 типу.

Лляне насіння. Воно має багато переваг для здоров'я: може допомогти зменшити запори, урізноманітнити мікробіом кишечника, знизити систолічний та діастолічний артеріальний тиск та зменшити стрибки рівня цукру в крові після їжі з високим вмістом вуглеводів.

Насіння конопель. Воно багате на корисні жири та має оптимальне співвідношення (3:1) жирних кислот омега-6 і омега-3, що важливо для запобігання розвитку хронічних захворювань.

Кіноа (лобода). Згідно мета-аналізом 2020 року, додавання кіноа у ваш раціон може підтримати здоров'я серця за рахунок зниження ризику серцево-судинних захворювань. Також кіноа є відмінним джерелом рослинного білка, і включення її у веганську дієту допомагає вирішити поширену проблему споживання білка.

Кунжут. Хороше джерело вітамінів В1, В3 і В6. Вітамін В6 необхідний для метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Відомо також, що лігнани, компоненти насіння кунжуту, мають протизапальні властивості та протиракову дію.

Насіння гарбуза. Воно дуже поживне, містять білок, магній, а також є хорошим джерелом цинку, фосфору, калію та селену, антиоксидантів та корисних поліненасичених та мононенасичених жирних кислот.

Нагадаємо, раніше невролог назвав 5 спецій, які слід додавати в свою каву кожен день.

Вас також можуть зацікавити новини: