Рухатися вперед - це в першу чергу про боротьбу із власними внутрішніми "гальмами" / фото ua.depositphotos.com

Кожен хоче, аби його життя покращувалося день за днем. І хоч далеко не все залежить від нас, в першу чергу саме наші вчинки призводять до більшості змін у власному житті. 

Але щоб постійно рухатися вперед та вправно розв’язувати проблеми, які нам під ноги жбурляє зовнішній світ, варто позбутися деяких звичок, які нас стримують. Видання Hack Spirit наводить 11 шаблонів мислення та дій, які варто залишити у вчорашньому дні.

1) Романтизувати минуле

Якщо ви вважаєте минуле найкращим часом у своєму житті, це може завадити вам рухатися вперед. Туга за минулим не дає вам мотивації справді працювати над своїм майбутнім. Адже найкраще вже сталося. Який сенс навіть думати про якесь майбутнє?

Відео дня

2) Докоряти собі за минулі помилки

Якщо ви завжди будете карати себе за те, що ви робили і не робили, ну... ви залишитеся на тому самому місці. Це може здатися конструктивним — нагадати собі, чого НЕ слід робити, — але це значно знизить вашу впевненість у собі, якщо на цьому зациклюватися.

3) Плекати образи

Коли ви тримаєте образу на когось чи на щось — незалежно від того, наскільки це обґрунтовано — ви стримуєте себе. Замість того, щоб будувати власне життя, якого ви бажаєте, ви будете надто зосереджені на спробах довести іншим, наскільки вони помиляються щодо вас.

4) Уникати відповідальності за своє життя

Якщо ви надто покладаєтеся на Бога/Всесвіт/Долю/інших людей, ваша подорож уперед ніколи не відбудеться. Послухайте: ніхто не може вам допомогти, крім вас самих. Повторюйте це знову і знову. Якщо у вас виникли труднощі, ніхто не зобов’язаний допомагати вам стати на ноги. Абсолютно ніхто.

Якщо ви отримуєте допомогу від інших, це чудово. Але не чекайте, що це неодмінно станеться. Натомість візьміть повну відповідальність за власне життя та виконайте необхідну роботу.

5) Порівнювати себе з іншими

Звичайно, приємно надихатися успіхами інших — тих, хто справді подолав труднощі. Але якщо ви дивитеся на життя інших людей, щоб побачити, як їм пощастило, а вам зовсім не пощастило – це вкрай погано. Особливо, якщо життя щойно вдарило вас по ребрах.

6) Постійно очікувати невдачі

У вас виникають думки на кшталт "Навіщо пробувати знову, якщо я вже двічі провалився?" Ну тоді майте на увазі, що люди, які реалізували власні мрії, справді вірили, що їм це під силу, і не здавалися.

7) Не просити про допомогу

Це круто бути незалежним. Але вміння співпрацювати з іншими не менш корисне. На перший погляд може здатися, що це суперечить пункту 4, але насправді це не так. Очікувати того, що хтось зобов’язаний вам допомогти, і попросити про допомогу, коли є така можливість – це різні речі. 

До речі, за великим успіхом завжди стоїть тісна співпраця з помічником, чи рівним партнером, або принаймні міцна підтримка родини та друзів.

8) Повторювати старі помилки

Якщо ваш перший бізнес провалився через те, що ви не проводили жодних досліджень, а потім знову зробили ту ж помилку? Звичайно, не очікуйте, що у вас вийде з другої спроби! Якщо ви дійсно хочете рухатися вперед у житті, навчіться робити висновки з помилок, аби не повторювати їх знову.

9) Уникати гнучкості та інших можливостей

Припустімо, що ви хочете стати відомим письменником. І коли хтось пропонує вам роботу журналіста, ви говорите: "Ні, дякую, я віддаю перевагу бути романістом, а не журналістом".

Через цю фіксацію на одному ідеальному шляху ви втрачаєте багато шансів прийти до того ж результату іншим шляхом, або побачити зовсім інші можливості в житті.

10) Боятися спробувати щось незвичайне

Ви віддаєте перевагу робити те саме, тому що це легко та безпечно? Це може завадити вам рухатися вперед у житті. Немає значення, чи ти найрозумніший і найталановитіший, якщо ти просто будеш дотримуватися старих способів ведення справ - ти, можливо, не зможеш просунутися далеко.

11) Надто перейматися тим, що думають інші

Коли ви в чомусь "зазнали невдачі", це нормально ТРОХИ турбуватися про те, що подумають інші. Але думка інших людей не повинна лежати в центрі вашої мотивації робити чи не робити певні речі. Щоб просунутися далеко в житті, потрібно менше піклуватися про думку інших і більше про свої цілі.

Інші корисні матеріали з порадами психологів

Як писав УНІАН, іноді ми самі собі можемо бути найгіршим ворогом, саботуючи власне щастя негативними звичками та моделями мислення. Особливо до самопригнічення схильні самотні люди. Тож є 9 шкідливих моделей мислення, яких варто позбутися, аби зменшити власні страждання.

Також ми розповідали, як протистояти маніпуляціям брехунів. Для цього варто знати, якими методами вони користуються.

Вас також можуть зацікавити новини: