Дружба має приносити радість обом сторонам, кажуть психологи / фото ua.depositphotos.com

Ви коли-небудь сумнівалися в справжності дружби? Іноді складно визначити, чи хтось із вашого кола спілкування є щирим у своїй симпатії до вас, а хто лише прикидається. 

Видання Hack Spirit наводить 9 практичних порад від психолога Еймі Дарамус, які допоможуть вам визначити фальшивих друзів.

1) Вони завжди беруть, ніколи не дають

Міцна дружба – це вулиця з двостороннім рухом. Ви підтримуєте один одного у важкі часи та ділитеся злетами та падіннями, не ведучи рахунок. Але фальшиві друзі звертаються лише тоді, коли їм щось потрібно. Вони завжди прагнуть поділитися своїми проблемами, але ніколи не готові вислухати ваші. 

Відео дня

2) Їх немає, коли вони вам потрібні

Психологія говорить нам, що однією з ключових ознак фальшивого друга є його недоступність або байдужість у часи вашої потреби. Справжній друг буде поруч з вами, незважаючи ні на що. Якщо хтось постійно не з’являється до вас, це явна ознака того, що він не такий справжній, як здається.

3) Вони сповнені порожніх обіцянок

Це правда: не всі обіцянки порушуються навмисно. Але коли забагато обіцянок порушується, важко не поставити під сумнів щирість цих обіцянок. Справжня дружба будується на довірі та надійності. Якщо хтось постійно не виконує своїх обіцянок, це означає, що він може бути не тим другом, за якого себе видає.

4) Вони поширюють негатив

Ви коли-небудь помічали, як деякі люди просто приносять хмару негативу, куди б вони не пішли? Складається враження, ніби вони мають хист вказувати на недоліки кожної ситуації, або вони завжди готові поскаржитися чи критично зауважити.

Справа в тому, що справжні друзі підтримують один одного. Вони відзначають успіхи один одного, підбадьорюють у важкі часи та загалом створюють позитивну атмосферу, а не пригнічують.

5) Вони пліткують про інших

Коли хтось постійно пліткує з вами про інших, це лише питання часу, коли вони також почнуть пліткувати про вас. Така поведінка є шкідливою та свідчить про відсутність поваги до приватного життя людей.

6) Вони змагаються, а не підтримують

Конкуренція може бути здоровою. Це може підштовхнути нас бути кращими, прагнути більшого. Але коли мова йде про дружбу, постійне змагання може принести більше шкоди, ніж користі.

Правда в тому, що дружба - це не змагання. Це взаємна повага та захоплення. Справжні друзі відзначають успіхи один одного. Вони сприймають ваші досягнення не як загрозу, а як привід для святкування.

7) Вони не поважають ваших кордонів

У будь-якій здоровій дружбі повага до особистих кордонів має вирішальне значення. Усі ми маємо різні рівні комфорту, різні потреби в просторі та приватності, і їх потрібно поважати. Однак фальшивий друг може ігнорувати ці межі.

8) Вони змушують вас відчувати себе погано

Фальшиві друзі часто мають на меті принизити вас і змусити вас почуватися погано. Крім того, фальшивий друг, керований ревнощами або змагальним характером, може спробувати принизити вашу самооцінку, коли стане свідком вашого успіху.

9) Вони не раді вашому успіху

Це, мабуть, одна з найбільш яскравих ознак фальшивого друга. 

Фальшивий друг, як правило, відчуває загрозу або заздрить вашому успіху. Замість того, щоб щиро відзначати ваші досягнення, вони можуть плекати негативні почуття, тому що бажають мати такі ж досягнення. 

Інші матеріали з порадами психологів

Як писав УНІАН, ваші моделі поведінки та мислення можуть бути саме тією причиною, через яку ви застрягли на одному місці. Позбудьтеся негайно цих 11 звичок, які заважають вам рухатися вперед. 

Також ми розповідали про 9 речей, які роблять вас нещасним. Психологи кажуть, що ви, мабуть, невірно розумієте значення стосунків в житті людини, якщо самотність робить вас нещасним.

Вас також можуть зацікавити новини: