Вчені дослідили шкіру людини / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Більшості знайоме відчуття стягнутості шкіри після вмивання, яке не дає насолодитися відчуттям чистоти. Косметичні компанії пропонують різні засоби, щоб позбутися цього. Вчені ж пошукали розгадку цього феномену.

Як повідомляє IFLScience з посиланням на нове дослідження, відчуття стягнутості шкіри виникає через те, що очищувальні засоби видаляють з неї частину ліпідів. Саме вони допомагають шкірі зберігати вологу. Однак в результаті вмивання зовнішній шар нашої шкіри, роговий шар, стискається.

На думку науковців, у цьому процесі, ймовірно, залучений певний тип сенсорних рецепторів шкіри - механорецептори. Дослідники поєднали лабораторні експерименти, комп'ютерне моделювання та дані випробувань на людях.

Відео дня

Вони нанесли 6 різних очищувальних і 9 зволожувальних засобів на зразки донорської шкіри, отримані зі щік, чола і живота. Далі науковці виміряли зміни в роговому шарі після застосування засобу. Вони використовували дані про зміни та під'єднали їх до моделі шкіри людини, що пророкує сигнали, які механорецептори посилатимуть мозку. Простими словами, вчені хотіли побачити, чи зможе очищувальний або зволожувальний засіб змусити людину відчути стягнутість шкіри.

Крім того, вони порівняли результати з даними випробувань на людях, під час яких реципієнти тестували очищувальні та зволожувальні засоби, а потім повідомляли про свої відчуття.

За словами одного з авторів дослідження Рейнхольда Даускардта, результати підтвердили, що в момент очищення шкіри роговий шар стискається, а механічні сили цього процесу справді виявляються механорецепторами, розташованими глибше в шкірі. Вони передають цю інформацію в мозок і він розпізнає сигнал як "відчуття стягнутості".

Вчені сподіваються, що результати дослідження допоможуть косметичним компаніям створити нові продукти, які позбавлять клієнтів цього відчуття.

Новини про гігієну

Нещодавно дерматолог заявив, що у щоденному душі немає потреби. Водночас інший експерт каже, що всі ми неправильно приймаємо душ. Крім того, розібралися, коли приймати душ - вранці чи ввечері.

Вас також можуть зацікавити новини: