Є 10 страшних продуктів, які завадять мати плаский живіт. Серед них опинився смузі / ua.depositphotos.com

Багатьом очевидно, що постійне переїдання шоколадом, хлібом, фаст-фудом та іншими видами їжі, які ми відносимо до продуктів зі швидкими вуглеводами, може призвести до ожиріння та здуття живота.

А як щодо жуйки чи "корисного" смузі - здавалося б, неочевидних за шкодою продуктів з точки зору гарного травлення? Портал EatThis наводить 10 "страшних" назв зі світу харчової індустрії, стверджуючи, що ці продукти можуть зашкодити досягти плоского живота й спричинити здуття. Згадані "смаколики" опинилися у цьому переліку.

Автор статті Ейпріл Беншосан каже, що весь зазначений список ґрунтується на перевірених фактах. Почнемо зі зрозумілого.

Відео дня

Топ 10 страшних для живота продуктів

1. Фаст-фуд з трансжирами. Чизбургери, та сама картопля фрі з МакДональдз й інші представники смачної та швидкої їжі, передбачувано, у списку.

За словами доктора медичних наук Даніеля Крамбл-Сміта, фаст-фут небезпечний тим, що на відносно невелику за розміром порцію їжі припадає надзвичайно висока кількість калорій. Тому, замовляючи якесь меню в улюбленій мережі швидкої їжі, людина на 100% наїсть зайвого на весь день лише за один умовний обід.

"Це може призвести до споживання більшої кількості калорій, ніж потрібно організму, особливо, якщо їсти таке часто", - акцентує він.

Також часто фаст-фуд містить багато натрію. Останній здатний затримувати рідину в організму, тому вас може навіть тимчасово "роздути", впевнений доктор. 

2. Продукти з цукровим спиртом. Іноді їх складно виявити, але слід знати, що до цієї категорії відносяться жуйки та усілякі м'ятні льодяники в яких люблять зазначати "sugar free". Дієтолог з Top Nutrition Coaching Аннетт Снайдер радить уважніше розглядати етикетки. Продукти, підсолоджені цукровими спиртами або поліолами, викажуть себе закінченням "-ol".  

"Намагайтеся вживати продукти, що містять 5 грамів або менше цукрових спиртів. Або намагайтеся вживати не більше 10-15 грамів на день, щоб уникнути здуття живота", - йдеться у матеріалі.

3. Овочі з хрестоцвітних культур. Це, певне, вже неочікувано. Проте капуста, цвітна капуста, броколі та брюссельська капуста і всі інші подібні продукти здатні теж роздути живіт. Хоча, з точки зору дієтології, їх їсти корисно. 

"Хрестоцвіті овочі містять велику кількість сполук сірки та складних вуглеводів, таких як клітковина. Сполуки сірки називаються глюкозинолатами, і коли вони розщеплюються в кишечнику, то утворюють сполуки на кшталт сірководню, який може сильно впливати на запах газу", - пояснює Снайдер. 

4. Картопляні чіпси. Жири, які містяться у картопляних чіпсах, відносяться до насичених. Вони з більшою ймовірністю відкладаються у вигляді жирових відкладень, особливо при надмірному споживанні. Більш того, окрім інших шкідливих сполук, чіпси містять чимало солі. Остання затримує рідину в організмі. Це відчується здуттям живота, запевняє дієтолог. Снайдер радить, якщо важко відмовитися від чіпсів, слід шукати бренди з дуже коротким списком інгредієнтів. Зазвичай, там менше усілякої хімії. 

5. Пухнастий хліб. Так, бутерброд з такою скибочкою, та ще зі щедрим шматком ковбаси, здатний змусити з нетерпінням чекати на свій обід. Але білий хліб має високий глікемічний індекс, а це означає, що він викликає швидкий стрибок рівня цукру в крові. 

"Продукти з високим глікемічним індексом також можуть змусити організм затримувати воду, що призводить до відчуття здуття і набряклості через намагання організму збалансувати рівень цукру в крові, втягуючи воду в кровотік", - каже Сміт.

6. Білі макарони - ще один винуватець здуття живота. Ефект від їхнього переїдання подібний до білого хліба. Вони теж мають високий глікемічний індекс. Не їсти такі продукти у великій кількості варто через ще одну причину. 

"Регулярне споживання рафінованих вуглеводів може змінити баланс мікробіоти кишечника, що потенційно може призвести до дисбактеріозу або дисбалансу кишкових бактерій", - каже доктор.

7. Бобові - справжня торпеда для кишківника. Йдеться про квасолю, чорні боби, сочевицю та інших представників цієї культури. Вони мають багато клітковини та корисні, але, як згадані вище хрестоцвіті овочі, бобові містять рафінозу - складний вуглевод, який людина не може добре перетравити, каже Снайдер. 

За його словами: "Коли ця сполука потрапляє до товстого кишечника, бактерії починають її ферментувати і виробляти газ".

8. Корисна й не дуже молочка. Тут справедливо сказати, що акцент йде на групу людей, яка не дуже добре сприймає лактозу. У цьому випадку "роздути" живіть може як від морозива, так і від корисного грецького йогурту. За словами Снайдера, все залежить від ферментів ("лактази"), які здатний виробляти наш організм. З віком їх кількість зменшується, тож може виникнути проблема навіть в того, хто у дитинстві та середньому віці нормально сприймав молочні продукти.

9. Пиво - король здутого живота. Цей напій не дарма ототожнюють з висловом "пивний живіт". По-перше, здуття спричиняється газами, які містить пиво. Також воно має у своєму складі пшеницю з глютеном, які можуть викликати здуття живота, гази, біль і/або діарею у людей з нетерпимістю до пшениці або глютену, додає Снайдер.

10. Смузі та соки. Часто їх рекламують як корисні напої, оскільки вони мають вітаміни із фруктів. Водночас такі "корисності" небезпечні суттєвою кількістю цукру й калорій. Останні дієтологи люблять називати "рідкими". Більш того, готуючи смузі люди часто змішують чимало різних фруктів в одному напої. Така мішанина може виявитися не надто корисною для кишківника. 

"І хоча фрукти самі по собі корисні, змішування їх у великих кількостях може призвести до споживання більшої кількості цукру і калорій, ніж ви зазвичай споживаєте, якщо їсте цілі фрукти", - акцентує Сміт.

Вчені назвали перевагу оливкової олії

Чи справді оливкова олія така корисна, як нам рекламують? Якщо є сенс її їсти, то скільки варто додавати до страв щодня? Такі питання можуть мучити тих, хто слідкує за своїм здоров'ям та цікавиться новими відкриттями науковців щодо здорового харчування. Пропонуємо низку висновків, до яких дійшли вчені щодо оливкової олії. Якщо ви не читали наші поради та вже встигли наїстися чіпсів, вона може вам допомогти.  

Вас також можуть зацікавити новини: