Ілюстрація / REUTERS

У харківському "Фельдман Екопарк" стартує новий проект «Парк птахів», спрямований на збереження та повернення до природного середовища рідкісних видів пернатих, а також популяризацію цього напряму зоозахисту та екоосвіту молоді.

Планується створення найбільшого в Україні та одного з найбільших в Європі комплексу орнітологічних вольєрів, де будуть представлені як місцеві червонокнижні, так і екзотичні птахи. Через тиждень відбудеться відкриття першого вольєра для птахів-падальників - у ньому поселять грифів, а трохи пізніше й білоголових сипів, пише slk.kh.ua.

Читайте такожПід Харковом сталося поповнення в родині шпороносных черепах (фото)

Відео дня

Зазначимо, що проект «Парк птахів» реалізується в рамках програми Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR) «Збереження, моніторинг і перспективна реінтродукція хижих птахів і сов Євразії» за підтримки низки українських і зарубіжних зоопарків.

"Зараз ведеться будівництво вольєрів для сов і пугачів, орланів та інших хижих птахів нашого континенту. Поруч будуть мешкати птахи-носороги, різні папуги - найрізноманітніші представники пернатої фауни Африки, Північної та Південної Америки, Австралії та Океанії. У перспективі з'являться нові ландшафтні експозиційні зони з водоплавними та нелітаючими птахами. Усі разом орнітологічні вольєри складуть комплекс «Парк птахів», який, ми вважаємо, буде одним з найбільших за видовим розмаїттям в Україні, - розповіли у Фельдман Екопарк. - Незабаром очікуємо значне перната поповнення нашої зооколекції в рамках співпраці з європейськими партнерами по лінії ЕАZА, а також зоопарками Вірменії, Казахстану, Узбекистану. Велику консультаційну допомогу в розвитку проекту нам надає Одеський зоопарк, який має найбільший досвід в питаннях розведення та реінтродукції птахів, у тому числі, червонокнижних видів".

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

Зазначимо також, що крім безпосередньої роботи зі збереження біологічного різноманіття проект «Парк птахів» планується використовувати як екоосвітній майданчик, на базі якого проводитимуться заняття для школярів і студентів, зоозахисні акції.

Нагадаємо, що колекція пернатих Фельдман Екопарк налічує майже 1500 особин понад 150 видів. Також нагадаємо, що на базі Соціально-гуманітарного мультикомплексу реалізується проект зі створенню та вивченню пташиних гнізд «Врятуємо птахів разом», щорічно організовується челендж «З'їла - полетіла» з виготовлення годівниць для пернатих, а також регулярно проводяться акції з випуску в природу співочих птахів та фазанів.