Київська влада повторно запустила проект з роздільного збору сміття в столиці.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв.

За його словами, цього разу влада і вісім компаній з вивезення сміття, які обслуговують Київ, серйозніше будуть підходити до вирішення питання.

Читайте такожУ Міносвіти закликали українців учитися сортувати сміття

Передбачається, що всі машини будуть обладнані GPS-датчиками, а перед вивантаженням на полігонах твердих побутових відходів або на сміттєспалювальних заводах вони в обов'язковому порядку проходитимуть сортувальні лінії, де будуть відбирати скло, пластик і деякі інші види сміття.

«У нас раніше були ці контейнери, але це було псевдосортування, оскільки один і той самий автомобіль брав усі контейнери і сітки сухої фракції і віз їх у напрямку до полігону або сміттєспалювального заводу ... Це можна назвати певним перезавантаженням проекту сортування», - сказав заступник голови КМДА.

Передбачається, що окремі спеціально обладнані автомобілі виїжджатимуть саме за сміттям сухої фракції, що істотно поліпшить логістику.

Пантелєєв зазначив, що в новому режимі проект працює вже місяць, тому є певні результати. Так, за рахунок нового підходу вдалося зменшити на 3000 кубічних метрів кількість сміття, яке врешті потрапило на полігони ТПВ.

За його словами, зараз по Києву за рахунок компаній з вивезення сміття встановили 2500 контейнерів. Цього поки недостатньо для покриття усього міста, проте в подальшому їх кількість може істотно зрости.

Читайте такожСміття поза законом: чому в Україні відходи не перетворилися на доходи

«Ми півроку аналізували і готували пілоти в цьому напрямку, були проведені практичні і економічні дослідження, а минулого місяця ми запустили системну роботу із сортування сміття на промисловому рівні. Поки що обсяги далекі від оптимальних. Встановлено 2500 контейнерів різного типу для різного типу відходів. В основному це контейнери для так званої сухої фракції - сміття, який не містить органічної частини», - сказав заступник голови КМДА.

Він зазначив, що на першому етапі кияни, які хочуть встановити у своєму дворі контейнери для роздільного збору сміття, будуть керуватися моральним стимулом. А далі це може бути матеріальний стимул за рахунок зниження вартості послуги з вивезення сміття.

Усі охочі встановити такі контейнери можуть звертатися до київського контакт-центру «1551».

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році Кабінет міністрів ухвалив Національну стратегію управління відходами, яка визначає політику управління всіма видами відходів до 2030 року.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується впровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Нацпланом передбачено 300 полігонів, при тому що в Україні їх зараз понад шість тисяч.