Айванпа – найбільша в світі сонячна електростанція баштового типу. Знаходиться вона в пустелі Мохаве у Каліфорнії та діє з 2014 року.

Потужність станції становить майже 392 МВт. Щоб зловити сонячне світло, завод використовує гігантські дзеркала площею 12,9 кв. км. Вони фокусують промені в котлах на вершинах трьох веж-ресиверів заввишки 40 поверхів. Внаслідок цього виробляється пар, який живить турбіни, а вони генерують енергію.

Читайте такожНа Миколаївщині розпочалося будівництво нової сонячної електростанції

Однак сонячна електростанція є не такою екологічною, як здається на перший погляд. Уже кілька років її працівники борються із загибеллю птахів, які згорають над заводом. Яскраве віддзеркалене світло привертає в Айванпу комах, а ті – птахів. Коли пернаті потрапляють у промені концентрованого світла, вони згорають за лічені секунди.

Ситуація ускладнюється розташуванням станції – уздовж Тихоокеанського прольоту. Це популярний міграційний маршрут для багатьох птахів, включаючи зникаючі види. За оцінками американських біологів, щорічно над електростанцією гине понад 6000 птахів. Однак способу, як цього уникнути, з за 5 років так і не знайдено.