Ілюстрація / REUTERS

Лісова злочинність складається з незаконного вирубування лісу, його транспортування, переробку, відмивання грошей і експорт деревини незаконного походження. Оскільки отримані від незаконної діяльності гроші потрібно відмивати, Інтерпол, окрім іншого, займається і фінансовими розслідуваннями. Якщо відстежити куди йдуть гроші - можна вийти на кримінальні структури.

Про це пише ТСН.ua.

Читайте такожУкраїна є найбільшим постачальником деревного вугілля до ЄС - WWF

Відео дня

В Інтерполі наголошують, що незаконна вирубка лісів впливає й на верховенство права, сприяє даванню хабарів, підвищенню рівня корупції, впливає на соціальний стан людей. Йдеться про уникнення сплати податків і відмивання коштів, які б у разі потрапляння до бюджету країни могли б бути спрямованими на соціальні потреби населення. 

"Хтось набиває кишені мільярдами доларів, але це підриває фінансовий і соціальний стан людей, які живуть на Землі. Тому важливо розуміти, що лісова злочинність веде до численних порушень, і навіть вбивств", - стверджує співробітник кримінальної розвідки Відділу екологічної безпеки Інтерполу Саса Браун.

У Східній Європі, зокрема, зафіксовано немало випадків, коли журналісти і поліцейські під час розслідувань стикаються з залякуванням, а в найгірших ситуаціях їх можуть вбити. Були випадки, коли людина давала свідчення або інтерв’ю ЗМІ, а наступного дня її знаходили мертвою, каже Браун.

Інтерпол здійснює нагляд і дистанційне спостереження, зокрема, з супутників. Неурядові організації часто використовують супутники та дрони, щоб показати вирубування на захищених територіях. 

Також правоохоронці здійснюють візити до місць лісозаготівлі або складів, перевіряють дозволи і виконання вимог законодавства, визначають шляхи експорту та імпорту та здійснюють їхнє блокування.

Інтерпол використовує найновіші технології для відстеження деревини, які зараз розробляються для того, щоб виявляти її походження. Вони також можуть використовувати пластикові ярлики, штрих-коди, фарби, нанесені позначки - але найголовніше - це аналіз ДНК, аби довести звідки походить деревина. Звичайно, для таких аналізів потрібні спеціальні лабораторії, які є й далеко не в усіх європейських країнах.

Інтерполівець Саса Браун в коментарі наголосив, що першою чергою мають бути вирішені саме ті проблеми, які пов'язані з корупцією і хабарництвом.

Він висловив думку, що заборона на експорт деревини з одного боку направлена на захист українського лісу та підтримку місцевої промисловості для переробки деревини. Але проблему з вивезенням деревини за межі країни це не вирішує.

Стійкість у боротьбі з транснаціональною організованою злочинністю, за його словами, мають забезпечувати незалежні правоохоронні сили. І тут головний виклик - це хабарництво.

“Якщо правоохоронці отримують 200-300 доларів на місяць, звичайно вони погоджуються на запропоновані 500 доларів за те, щоб заплющити очі на незаконну діяльність. Тому тут важливо, щоб держава запропонувала гідну зарплатню працівникам правоохоронних органів, аби вони не погоджувались на отримання хабарів”, - зауважує він.

"Якщо подивитись на східноєвропейський регіон, ми маємо корумпованих чиновників в урядових органах влади, на високому рівні, маємо корумпованих чиновників на митній та прикордонній службі. Зараз важко сказати, що проблему можна вирішити, оскільки нам потрібно першою чергою викорінити корупцію та хабарництво", - додав Браун.

Інтерпол, за його словами, готовий продовжувати співпрацю з українськими правоохоронцями, зокрема зі слідчими НАБУ, співпрацю з якими Браун оцінює доволі високо.

"У нас є налагоджена співпраця з НАБУ, вони є чудовими слідчими, - каже він. - Крім того, й громадськість повинна усвідомлювати, що відбувається в країні та здійснювати громадський контроль - кожна країна потребує цього".