Садовий розповів, коли у Львові запрацює сміттєпереробний завод / фото УНІАН

Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища (Львівська область) і будівництво у Львові сміттєпереробного заводу може бути завершене до кінця 2021 року.

Про це на церемонії запуску інформаційної кампанії на підтримку проекту комплексного управління полігоном твердих побутових відходів у Грибовичах заявив мер Львова Андрій Садовий.

"Через два роки ми очікуємо вийти на повноцінне функціонування заводу", - сказав він.

Відео дня

Голова комунального підприємства "Зелене місто" Вадим Ніздря зазначив, що в цілому проект поводження з твердими побутовими відходами у Львові включає в себе чотири фази.

Зокрема, реабілітація полігону в Грибовичах, будівництво заводу механіко-біологічної переробки відходів, процес поводження з відходами відповідно до національної стратегії та створення нового обласного інженерного полігону.

"У нас завдання завершити етап рекультивації й будівництво заводу до кінця 2021 года ... До середини 2021 року завершимо всю технічну частину", - сказав він.

За його словами, за рік завод перероблятиме 250 тис. тонн відходів.

Ніздря зазначив, що тариф на переробку відходів на Львівському сміттєпереробному заводі попередньо становитиме близько 1000 грн за тонну, що істотно нижче за середньоєвропейський. Виходячи з цього, можна порахувати вартість тарифу для споживачів.

«Норма накопичення в Україні приблизно становить 300 кг на людину на рік. Таким чином, одна сім'я з трьох осіб приблизно накопичить 1 тонну відходів за рік. За що потрібно буде заплатити приблизно тисячу гривень на рік. Тобто можна поділити на 12 місяців і вийде 27 гривень на місяць на особу», - пояснив він.

Читайте такожУ Тернополі запустять комплекс із сортування та захоронення сміття (відео)

Як повідомляв УНІАН, ЄБРР, Східноєвропейський фонд енергоефективності та навколишнього середовища (E5P), а також Фонд чистих технологій надали фінансування в розмірі 35 млн євро на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво у Львові сміттєпереробного заводу.

Пакет фінансування включає 13-річний кредит від ЄБРР у розмірі 20 млн євро, інвестиційний грант на 10 млн євро від E5P, а також пільговий кредит на 5 млн євро від Фонду чистих технологій.

Довідка УНІАН. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) - єдине легальне місце прийому сміття зі Львова та навколишніх сіл. Діяв з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі біля Львова. Площа звалища становить понад 38 га. Звалище обслуговує ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року у полігоні спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало протягом двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували загоряння, на полігоні стався зсув сміття. В результаті під завалами загинули троє працівників ДСНС. Серед тих, хто опинився під завалом сміття, ймовірно, був і еколог комунального підприємства «Збиранка». Його тіло не знайшли й досі.

У 2017 році, через рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.

Після цього майже два роки тривала так звана «сміттєва блокада» Львова, під час якої інші полігони не приймали сміття з міста.