Через затяжну посуху і гострого дефіциту прісної води в країні кілька років поспіль збирали дуже поганий урожай \ cikavosti.com

Наслідки глобальної зміни клімату не обмежуються екстремальною погодою і стихійними лихами, стверджують вчені. Мінливий клімат також є причиною численних конфліктів і масової міграції, що захлеснула Європу в останні роки.

Читайте такожЗміни клімату призводять до почастішання стихійних лих

Якщо раніше такі твердження звучали в основному з вуст лівих політиків і зі сторінок ліберальних ЗМІ, то тепер їм знайшлося формальне наукове підтвердження, передає Бі-бі-сі. Дослідження, проведене вченими Міжнародного інституту прикладного системного аналізу, вперше продемонструвало причинно-наслідковий зв'язок між зміною клімату і зростанням числа конфліктів, а також масовою міграцією з регіонів, постраждалих від викликаних ним природних катаклізмів.

Відео дня

Зокрема, в опублікованому дослідженні стверджується, що кліматичні зміни стали щонайменше однією з причин народних повстань 2010-2012 років в Тунісі, Лівії, Ємені та інших країнах "арабської весни". В якості окремого прикладу наведена ситуація в Сирії, де революція переросла у повномасштабну громадянську війну, яка триває досі і забрала сотні тисяч життів.

У дослідженні стверджується, що передумовою до такого розвитку подій стало підвищення в цьому регіоні середніх температур. Через затяжну посуху і гострий дефіцит прісної води, в країні кілька років поспіль збирали дуже поганий врожай, що призвело до масового виходу сільського населення в міста.

В результаті такої вимушеної урбанізації сирійські міста виявилися перенаселені, там стало не вистачати житла, і різко зросло безробіття. На тлі триваючого зростання цін (також викликаного посухою і, як наслідок, нестачею продуктів) це призвело до зростання невдоволення, масових протестів, політичного протистояння, а в підсумку - до громадянської війни і мільйонів біженців.

За останніми даними ООН, на листопад 2018 року, понад 5,6 млн сирійців втекли з країни, ще близько 6 млн стали вимушеними переселенцями.

У дослідженні наголошується, що дуже схоже події розвивалися в той період і в інших африканських країнах, у тому числі розташованих південніше Сахари.

"Наше дослідження зачіпає тему, яка дуже широко висвітлювалася засобами масової інформації, - каже одна з авторів статті, Рая Муттарак з Університету Східної Англії. - Ми внесли свій внесок у громадську дискусію про міграцію, викликану зміною клімату, надавши нові наукові докази".

Вчені висловлюють заклопотаність тим, що на сьогоднішній день кліматичні зміни та міграція не сприймаються суспільством як взаємозалежні явища - хоча їхній зв'язок очевидний.

Припущення про те, що різке збільшення припливу мігрантів в Європу з країн Африки та Близького Сходу щонайменше частково пов'язано з глобальними кліматичними змінами (і - як наслідок - істотним погіршенням там гуманітарної ситуації), висловлювалися в останні роки неодноразово.

Однак до останнього часу вчені ухилялися від проведення прямих паралелей в цій сфері і вже тим більше від побудови причинно-наслідкових зв'язків.

Справа в тому, що строгий науковий підхід може встановити залежність між якимись явищами (кореляцію), але вона далеко не завжди означає, що одне з них є причиною іншого.

Хрестоматійний приклад - співвідношення між кількістю пожежних машин, висланих до місця загоряння, і шкодою від вогню. Статистика очевидна: якщо в гасінні бере участь більше машин і людей, збиток від пожежі - з високою часткою ймовірності - буде більшим. Однак це зовсім не означає, що збиток залежить від числа пожежних розрахунків (або навпаки).

Щоб встановити природу зв'язку між зміною клімату і зростанням міграції більш точно, автори роботи використовували комплексну модель, фактично провівши відразу декілька досліджень, об'єднаних в одне.

Для початку вони вивчили прохання про надання притулку, подані з 2006 по 2015 рік біженцями в 157 державах по всьому світу. А потім вивчили кліматичні умови в країнах, з яких втекли автори цих заяв, і склали хронологічну динамічну модель.

В якості основного показника змін клімату було взято співвідношення між кількістю опадів і об'ємом випарів (SPEI).

Про кількість і масштаб конфліктів судили за інформацією глобальної бази даних про збройні конфлікти, яку з 1946 року веде шведський Університет Уппсалі. У дослідженні враховувалися тільки дані про загиблих в результаті зіткнень.

Розроблена вченими модель враховувала і безліч інших показників, таких як відстань між країною походження та країною прибуття, розмір населення обох держав, їхній політичний статус, наявність у них етнічних і релігійних груп і так далі.

Результати дослідження переконливо демонструють, що в 2006-2015 роках кліматичні зміни грали істотну роль в рівні і напрямку міграції, а більш сильні посухи провокували більш запеклі конфлікти з великим числом жертв.

Проте вчені досі підкреслюють, що причинно-наслідковий зв'язок між зміною клімату і масовою міграцією не пряма, а опосередкована - і зумовлена зростанням соціальної напруженості, що призводить до різного роду конфліктів.

"Кліматичні зміни не обов'язково призводять до конфлікту і сплеску міграції, - пояснює один з авторів дослідження, Креспо Куаресма з Віденського університету економіки та бізнесу. - Проте в умовах поганого державного управління та середнього рівня демократії сильна зміна клімату може легко призвести до конфлікту і боротьби за обмежені ресурси".

Міжнародний інститут прикладного системного аналізу - впливовий центр наукових досліджень, розташований в Австрії об'єднує провідних науковців з усього світу.

Він був заснований в 1970-ті роки Сполученими Штатами і СРСР для спільного вивчення проблем екології, економіки і соціальної сфери. З тих пір до них приєдналися ще два десятки країн, у тому числі Великобританія, Німеччина, Ізраїль, Китай і Україна.