У Дніпрі під Києвом розростається водний гіацинт / скріншот

Притока річки Дніпро у селищі Козин під Києвом вкрилася заростями з водного гіацинту з Південної Америки. Цю рослину називають "водяною чумою" за швидке поширення. Екологи кажуть, що її поява може обернутися екологічною катастрофою.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За словами вчених, рослина потрапила у відкриту воду з приватних будинків.

"Гіацинт красивий -  через те його купують і розводять у ставочках. Від однієї рослини може бути ціла купа пагонів. Вони дуже легко відламуються - і як тільки він відламався - далі собі може уже пливти і утворювати нові зарості", - розповідає гідробіолог Володимир Триліс.

Читайте такожУ Дніпрі посеред річки раптово з'явився новий острівець: екологи б'ють на сполох

Рослина не має коренів і виростає над водою до 50 сантиметрів. Вітром її несе у Дніпро й там вона змінює існуючу екосистему.

"Швидкі зміни в екології - це, зазвичай, дуже погано. Це потягне за собою зміни безхребетних, риб, тобто ці ланцюжки екологічні вони дуже довгі. Які будуть наслідки, передбачити дуже важко", - пояснює Триліс.

Небезпеку "водної чуми" для відкритої підтверджують у розсаднику квітів: кажуть, що гіацинт популярний останні п'ять років, ним прикрашають приватні озера. 

"У тропічних країнах цю рослину називають водяною чумою за її швидкість розростання. Вона розросталася так швидко, що почала перекривати судноплавні річки чи дамби", - розповідає Анастасія Стеценко, технолог з вирощування декоративних рослин.

Екологи б'ють на сполох: великі екологічні проблеми через розростання гіацинту можуть розпочатися вже наступного року.

Як повідомляв УНІАН, у затоці Дніпра Берківщина в Києві біля торгово-розважального центру River Mall на воді зняли різноколірні плями.