На Камчатці в результаті забруднення води сталася масова загибель мешканців морського дна / фото REUTERS

В Авачинській бухті на Камчатці в результаті забруднення води сталася масова загибель бентосу - організмів, які мешкають на морському дні організмів.

Про це повідомили співробітники Кроноцького заповідника, КамчатНДРО і Камчатської філії Тихоокеанського інституту географії. 

В ході занурень для обстеження бентосу фахівці виявили, що на глибинах від 10 до 15 метрів спостерігається масова загибель донних організмів.

Відео дня

"Збереглися окремі великі риби, креветки, краби, але в дуже маленькій кількості», — заявив науковий співробітник Кроноцького заповідника і Тихоокеанського інституту географії Іван Усатов на зустрічі з губернатором Володимиром Солодовим.

За словами дослідників, морські ссавці і птахи не постраждали, наукові співробітники також не знайшли ніяких викидів великих полеглих морських тварин на берег бухти.

Читайте такожПричиною екологічної катастрофи на Камчатці можуть бути полігони отрутохімікатів

Усатов розповів, що занурення пройшли біля гирла річки Наличева, на мисі Наличева, в районі острова Старичкова, в бухтах Тиха і Спасіння. У районі мису Наличева дослідники відзначили нехарактерний відтінок води в придонних шарах, а також "коричневу піну і дуже убогий підводний світ тварин".

Підводний фотограф Олександр Коробок, який брав участь в експедиції, розповів, що після занурення в бухті Спасіння у нього розвинувся опік слизової. "Екосистема значно підірвана, і це матиме досить довгострокові наслідки, оскільки все в природі взаємопов'язане. Так, спостерігаються живі ракоподібні. Але у них є захисний панцир, якого у інших донних мешканців немає. У довгостроковій перспективі, швидше за все, вони також загинуть», — сказав він.

Екологічна катастрофа на Камчатці: що відомо

Раніше серфери на Халактирському пляжі Камчатки розповіли про погіршення стану і проблеми із зором. Пізніше місцеві жителі почали публікувати в соціальних мережах фотографії берега, де виявили мертвими морських тварин. У пробах води з узбережжя виявили чотириразове перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів і дворазове перевищення норми фенолу.

Губернатор Камчатки Володимир Солодов назвав кілька можливих причин події, в числі яких — розлив токсичних речовин, природний вплив або сейсмічна активність.